Ministrul “lui Klaus Iohannis” din Guvernul Orban, ex-consilierul prezidențial Bogdan Aurescu, primește putere deplină de decizie în ceea ce privește soarta agentului guvernamental al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Conform unui act normativ aflat pe masa Executivului, acest agent urmează să fie numit și demis direct de ministrul de Externe și nu de prim-ministru, cum se întâmpla până acum. Întâmplător sau nu, agent guvernamental la CEDO este, în prezent, fostul judecător CCR Simona Maya Teodoroiu, care nu a făcut parte din gruparea obedientă sistemului.
Conform noii reglementări legale, adoptată de Guvernul Orban, agentul guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea României este numit şi eliberat din funcţie prin ordin al ministrului Afacerilor Externe, cu avizul ministrului Justiției și cu aprobarea prim-ministrului. Proiectul de Hotărâre de Guvern a fost introdus, ieri, pe ordinea de zi a ședinței Cabinetului Orban, ședință care, la închiderea ediției, se afla în plină desfășurare. Conform reglementării aflate în vigoare până în prezent, agentul României la CEDO are statut de secretar de stat în MAE și este numit și demis prin decizie a prim-ministrului.
Mize cu impact
Agentul României la CEDO reprezintă statul român în litigiile în care are calitatea de pârât la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. De asemenea, agentul României la CEDO colaborează cu Ministerul Justiției și informează instanțele și Parchetele din România cu privire la jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului. Două dintre aceste cauze îi vizează pe fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, și pe fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi. După instalarea lui Bogdan Aurescu la Ministerul Afacerilor Externe, acesta a dispus retragerea observațiilor transmise către CEDO de către fostul agent guvernamental pentru CEDO, Viorel Mocanu, în cauza Dragnea împotriva României (în care fostul președinte al PSD a atacat condamnarea primită în Dosarul “Referendumului”) și în cauzele având obiect similar cu respectiva cauză, sub pretextul că “pozițiile exprimate ar fi fost în detrimentul intereselor României și “nesocoteau punctele de vedere transmise de autoritățile naționale cu competențe în domeniul de referință”.
Anchete la DNA și la SIIJ
O altă cauză la CEDO pentru care actuala guvernare nu ar vrea să o lase pe Simona Maya Teodoroiu să reprezinte interesele statului este cea în care, la sfârșitul anului 2018, Laura Codruța Kovesi a atacat revocarea sa din fruntea DNA. Ulterior, în toamna anului trecut, DNA a deschis un dosar penal care vizează exact cauzele de la CED declanșate ca urmare a unor dosare instrumentate de DNA. În urma acestei acțiuni, fostul agent guvernamental Viorel Mocanu a depus o plângere penală la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, reclamând că a fost amenințat de un procuror.