x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Aleşii s-au bătut pe pomeni

Aleşii s-au bătut pe pomeni

de Monica Iordache Apostol    |    13 Ian 2010   •   00:00
Aleşii s-au bătut pe pomeni
Sursa foto: Christian Silva/JURNALUL NAŢIONAL

Parlamentarii PSD au încercat ieri din răsputeri, în a doua zi de dezbatere a Legii bugetului de stat pe 2010, să-i smulgă lui Emil Boc o parte din banii pe care îi poate împărţi primăriilor comunale pentru cheltuieli punctuale.



Concret, bugetele locale pot fi completate, pentru acoperirea cheltuielilor, cu sume provenind de la consiliile judeţene (20%) şi de la bugetul de stat (80%). Amendamentul PSD propunea mărirea cotei de la consiliile judeţene la 30% şi diminuarea celei de la bugetul de stat la 70%. Miza amendamentului este mare, fiind vorba despre 2 miliarde de lei noi. Astfel, pesediştii intenţionau să reducă sumele pe care premierul le poate orienta către primarii PD-L şi îşi puneau speranţele în majorităţile PSD-PNL din consiliile judeţene, care ar putea îndrepta fondurile şi către edilii liberalo-pesedişti. În comisiile de buget-finanţe, armonia a fost maximă între PSD, PNL şi UDMR pentru adoptarea acestui amendament, dar în plen liberalii au căpătat brusc încredere în "corectitudinea" lui Emil Boc şi n-au mai susţinut modificarea. Parlamentarii PSD au luptat însă o zi întreagă să le fie adoptat amendamentul, în ciuda împotrivirii pedeliştilor, dar n-au reuşit să obţină decât rediscutarea lui în comisiile de buget-finanţe. Deputatul PSD Petre Petrescu s-a plâns că unele primării nu au bani nici pentru plata salariilor, iar colegul lui, Anghel Stanciu, a acuzat în mod direct "criteriile" lui Emil Boc. "Premierul d-aia e premier, ca să premieze pe cine trebuie. Celor care nu trebuie le dă corecţii, ca să-i aducă pe calea cea bună", a declarat Stanciu de la tribuna Parlamentului.

În timpul discuţiilor, şi-a făcut apariţia pe holurile Parlamentului şi pesedistul Marian Oprişan, preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea. Fraternizase atât de mult cu pedeliştii, încât le putea da şi ordine. "Trăşculescule, du-te şi fă prezenţa şi ieşi afară", îl dirija Oprişan pe deputatul PD-L Alin Trăşculescu. Oprişan a declarat că a venit la dezbateri pentru a urmări amendamentele referitoare la investiţiile din judeţul Vrancea. Discuţiile s-au blocat de mai multe ori pe parcursul zilei, prin pauze de consultări, la finalul ei însuşi premierul Boc făcându-şi apariţia pentru a rezolva problema, drept pentru care s-a închis în biroul Robertei Anastase împreună cu Mircea Geoană, Vasile Blaga şi Viorel Hrebenciuc. Comisiile de buget-finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor rediscută azi articolul referitor la bugetele locale.

Spre seară, parlamentarii au reuşit să adopte cu unanimitate de voturi amendamentul admis de comisiile de buget-finanţe, prin care se scădea cota CAS de la 6,5% la 5,5% pentru angajat. Şedinţa a fost suspendată ieri seară şi va fi reluată azi de la ora 9:30.

×
Subiecte în articol: politic