x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alexandru Muraru (PNL): CNCD poate fi sesizat în cazul Viktor Orban

Alexandru Muraru (PNL): CNCD poate fi sesizat în cazul Viktor Orban

29 Iul 2022   •   14:24
Alexandru Muraru (PNL): CNCD poate fi sesizat în cazul Viktor Orban
Sursa foto: Foto: Facebook

Kelemen Hunor îi caută scuze lui Viktor Orban pentru declarațiile inacceptabile făcute de premierul ungar la Băile Tușnad, spune la RFI deputatul PNL Alexandru Muraru, după ce președintele UDMR a afirmat că liderul de la Budapesta nu are în el ”nici o picătură de rasism”.

Alexandru Muraru spune că discursul lui Viktor Orban ar trebui analizat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

„Discursul premierului Ungariei de la Băile Tușnad cred că trebuie repudiat cu toată fermitatea de către lideri și de către instituții. Acest lucru s-a întâmplat inclusiv în România, în UE și în America, pentru că aceste declarații care fac apel la puritate rasială sunt inacceptabile (...). Cred că ceea ce se poate face acum strict instituțional este de a repudia public acest lucru, de a sesiza CNCD, pentru că este o instituție care are rezonanță și deciziile ei au aplicabilitate asupra tuturor celor care fac astfel de afirmații pe teritoriul României, în conformitate cu legislația privind combaterea discriminării și discursul instigator la ură”, afirmă Alexandru Muraru.

Deputatul PNL critică reacția președintelui UDMR.

„Am văzut și declarațiile domnului Kelemen Hunor, care scuză într-un fel declarațiile lui Viktor Orban, spunând la un moment dat că chestiunile legate de rasă sunt chestiuni private, sunt chestiuni de inimă. Nu este o declarație care să poată să scuze ceea ce a spus Viktor Orban și nu este o declarație care să poată să probeze ceea ce s-a întâmplat la Băile Tușnad””, declară liberalul.

Alexandru Muraru crede că nu toți membrii UDMR susțin afirmațiile lui Viktor Orban.

„Sunt în permanent contact cu colegi din UDMR și acolo pozițiile nu sunt unanime, adică această apropiere a conducerii UDMR de Viktor Orban nu este împărtășită de toți liderii UDMR. Personal, este aproape pentru mine inacceptabil și de neînchipuit ca UDMR, o formațiune care este extrem de respectată în Europa și care face parte din coaliția de guvernare, să accepte ca în mod frecvent să justifice sau să nu pună sub un examen critic aceste declarații ale lui Viktor Orban (...). Este o chestiune care poate pune credibilitatea UDMR în raport cu onestitatea propriilor decizii, pentru că ești într-o coaliție de guvernare care este profund atașată de valorile europene, dar în același timp nu repudiezi, ba încerci să justifici și să scuzi declarații inacceptabile, care trădează o mentalitate pe care o credeam dispărută odată cu disoluția nazismului””, încheie deputatul PNL.

Viktor Orban a vorbit la Școala de Vară din Băile Tușnad despre puritatea rasei maghiare și a criticat sprijinul oferit de UE Ucrainei în războiul cu Rusia.
 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Alexandru Muraru