x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alianta PNL-PD / Imparteala de functii la institutii publice

Alianta PNL-PD / Imparteala de functii la institutii publice

de Oana Stancu Zamfir    |    05 Noi 2005   •   00:00

PNL si PD pregatesc schimbari in institutiile aflate in subordinea Guvernului sau a Parlamentului, pe lista aflandu-se Consiliul Concurentei, Consiliul Legislativ, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, dar si institutii unde mandatele unor membri expira in 2005-2007, precum CNSAS, CNA sau Curtea Constitutionala.

DISPUTA. Componenta institutiilor aflate in subordinea Parlamentului este indelung disputata intre putere si opozitie inca de asta-primavara. La multe dintre acestea, mandatele au fost atribuite in functie de algoritmul parlamentar din legislatura trecuta, PSD controland majoritatea in conducerea lor. Unele mandate expira anul acesta, altele in 2006 si 2007, ca atare liderii Aliantei s-au gandit sa le imparta de pe acum. Insa potrivit algoritmului rezultat din alegerile de anul trecut. Doleanta PNL-PD e respinsa de opozitie. Cele doua partide au decis insa saptamana aceasta sa imparta functiile, sa mearga cu ele si in Consiliul coalitiei si daca nu vor cadea la pace cu opozitia, sa mearga la vot in Camera Deputatilor. Nominalizarile se vor face, fireste, dupa impartirea posturilor.

VIZATE. Pe lista neagra figureaza, spun surse din Alianta, Consiliul Legislativ, Curtea de Conturi, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Autoritatea Electorala Permanenta, Comisia de Acreditare a Spitalelor, Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, dar si CNSAS, CNA si Curtea Constitutionala. In cazul CNSAS, pe langa locul lasat liber de Horia Roman Patapievici (loc al PNL), in 2006 vor expira toate mandatele Colegiului CNSAS, inclusiv cel al presedintelui Onisoru.

La CNA, sase posturi vor fi libere de anul viitor, mandatul presedintelui Ralu Filip expirand in 2008. Si la Curtea Constitutionala vor fi trei locuri de impartit, insa abia in 2007, cand inceteaza mandatele lui Viorel Stanoiu (propus de presedintele Romaniei; este sotul fostului ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu), Constantin Doldur (propus de PNL) si Cojocaru Gabor (propus de UDMR).

De partea cealalta, in agenda Guvernului se afla schimbarile de la Consiliul Concurentei, sursele citate spunand ca decapitarea actualei conduceri este o chestiune de zile. Conducerea acestei institutii este propusa de Guvern si numita de presedinte.

MANDAT NEEXPIRAT
Conducerea Consiliului Concurentei este formata din presedintele Mihai Berinde, doi vicepresedinti (George Musliu si Constantin Ciutacu) si patru consilieri de concurenta (Joseph Nemeny, Mihai Giugariu, Benedict Sarbu si Nicolae Serdin). Acestia sunt numiti prin decret prezidential la propunerea prim-ministrului si au mandate de 2,5 si 5 ani. In prezent, nici unul dintre mandatele membrilor plenului Consiliului Concurentei nu este expirat. Primele vor expira in august 2006. Raportul de tara dat publicitatii de Comisia Europeana a scos de sub clauza de salvgardare Capitolul Concurenta, segmentul Concentrare economica si a lasat pe culoarea galbena segmentul Ajutor de stat, recomandand continuarea eforturilor facute pana acum. Comisarul european pentru concurenta si raportul de tara au consemnat progresele evidente facute de institutie intr-un timp scurt la Capitolul Concurenta nominalizat in urma cu cateva luni drept sensibil si potential motiv de aplicare a clauzei de salvgardare. Ca atare, o schimbare a conducerii Consiliului Concurentei pare sa fie in momentul actual o dezavuare a concluziilor din raportul de tara si poate fi considerat de Bruxelles ca o ofensa la adresa raportorilor.
×
Subiecte în articol: politic