x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Legea amnistierii, scoasă de pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor

Legea amnistierii, scoasă de pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor

10 Dec 2013   •   12:10
Legea amnistierii, scoasă de pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images
UPDATE 14:48 - Legea amnistierii a fost scoasă de pe ordinea de zi a sesiunii de vot final a Camerei Deputaţilor, a convenit preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, cu liderii de grup.

"Comitetul liderilor grupurilor parlamentare a decis scoaterea de pe ordinea de zi a poziţiei 22, cu privire la amnistiere. Celelalte proiecte rămân pe ordinea de zi", a anunţat Zgonea în plenul Camerei Deputaţilor.
.......................................

Proiectul privind amnistierea şi graţierea unor pedepse urmează să fie supus astăzi votului în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional la acest act normativ, după ce Comisia juridică a adoptat luni seară raport favorabil cu amendamente. Grupurile parlamentare ale PNL, PDL şi PPDD au anunţat că vor vota împotriva legii.

Conform unor surse parlamentare, citate de Mediafax, urmare a amendamentelor adoptate de Comisia juridică, proiectul prevede amnistierea infracţiunilor pedepsite cu închisoare de până la şase ani şi graţierea pedepselor cu închisoarea de până la şapte ani. Termenele iniţiale erau de până la patru ani pentru amnistie şi de şapte ani pentru graţiere.

Proiectul de lege a fost respins în luna mai de Senat şi urmează să intre la vot în plenul de marţi al Camerei, care este forul decizional.

PNL, PDL şi PPDD vor vota împotriva Legii amnistierii

"Din punctul de vedere al PNL, această lege considerăm că nu e oportună în acest moment. Grupul liberal va vota împotrivă", a declarat în plen liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, la dezbaterile generale asupra proiectului de lege.

La rândul său, deputatul PDL Adrian Gurzău a precizat că Legea amnistierii nu face altceva decât să îi "scape" pe cei care au probleme de legalitate sau sunt incompatibili. "Acest proiect de lege îl face pe preafericitul sinucigaş Adrian Năstase să scape de toate dosarele penale şi de situaţia în care este. Aveţi majoritatea, fiţi transparenţi! Suntem membri UE, nu avem posibiliattea să ne batem joc de lege", a spus Gurzău.

Liderul grupului PPDD, Daniel Fenechiu, a precizat, la rândul său, că PPDD consideră că proiectul de lege este în acest moment inoportun şi va vota împotrivă.

Deputaţii au admis, însă, amendamentele la proiectul de lege stabilite în anexa la Raportul favorabil al Comisiei juridice din Cameră.

Băsescu roagă Camera Deputaţilor să respingă Legea amnistierii

Preşedintele Traian Băsescu "roagă" Camera Deputaţilor să respingă Legea pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse, care ar decredibiliza eforturile de luptă anticorupţie şi justiţia, declară purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea.

"Preşedintele României, Traian Băsescu, roagă Camera Deputaţilor să respingă Legea pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse (PLX 163/2013)", arată Bogdan Oprea într-o declaraţie de presă postată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit purtătorului de cuvânt al preşedintelui, "o eventuală adoptare a acestei legi va decredibiliza eforturile de luptă împotriva corupţiei şi va afecta încrederea în justiţie având, în acelaşi timp, efecte catastrofale pentru următorul raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV)".

Legea amnistierii urmează să intre în sesiunea de vot final a Camerei Deputaţilor de marţi, ora 12.30.


×