Aderarea la spaţiul Schengen rămâne un obiectiv legitim pentru România, a afirmat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, cu ocazia unei vizite de lucru pe care a efectuat-o la Haga.
În cadrul consultărilor cu Bert Koenders, ministrul olandez al afacerilor externe, au fost dezbătute principalele subiecte de interes aflate pe agenda europeană, precum şi aspecte referitoare la valorificarea oportunităţilor de consolidare a cooperării româno-olandeze, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis, miercuri, AGERPRES.
Ana Birchall a subliniat că ţara noastră este un partener care contribuie substanţial la asigurarea securităţii UE, având interesul de a coopera în următoarea perioadă pentru identificarea celor mai bune soluţii în vederea avansării dosarului Schengen.
"Aderarea la spaţiul Schengen rămâne un obiectiv legitim pentru România. Considerăm că aderarea noastră va fi o contribuţie valoroasă la obiectivele de securitate ale UE. Contăm pe sprijinul Olandei în perioada care urmează, astfel ca în cel scurt timp să se ajungă la o soluţie favorabilă în acest dosar, pentru că România îndeplineşte criteriile tehnice necesare aderării la spaţiul Schengen din 2010", a declarat ministrul român.
Cei doi interlocutori au salutat existenţa unor abordări similare în multiple domenii de interes comun, iar oficialul român a reliefat importanţa dezvoltării dialogului în plan european.
"Într-un context în care căutăm soluţiile cele mai bune pentru dezvoltarea şi consolidarea proiectului european, întărirea cooperării noastre este esenţială în vederea identificării celor mai bune soluţii, în acord cu aşteptările cetăţenilor. Trebuie să comunicăm mai bine cu cetăţenii pe teme europene", a spus Ana Birchall.
În privinţa dezbaterilor actuale referitoare la viitorul proiectului european, partea română a evidenţiat contribuţia activă a României la eforturile de revigorare a proiectului european, în baza unei abordări axate pe necesitatea prezervării unităţii, solidarităţii şi coeziunii europene, a principiilor şi valorilor fundamentale proiectului european, se mai menţionează în comunicatul MAE.
Referitor la Brexit, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a subliniat necesitatea asigurării unui acord echilibrat între Uniunea Europeană şi Marea Britanie, în care toate cele patru libertăţi ale pieţei unice să fie pe deplin respectate.
"Este important să fie identificate soluţii pentru discuţii constructive, astfel încât să se poată ajunge la un acord economic avantajos pentru ambele părţi şi la o formulă de a păstra Marea Britanie cât mai aproape de Uniunea Europeană, în mod special în ce priveşte aspectele care ţin de securitate", a precizat Ana Birchall.
Cei doi interlocutori s-au referit şi la importanţa accentului acordat politicilor menite să contribuie la bunăstarea cetăţenilor europeni, ministrul român arătând că unul dintre rolurile majore ale UE este acela de a prezerva şi dezvolta bunăstarea socială în întreaga uniune, fără a fi neglijate "acele politici care au generat în timp valoare adăugată în plan european, precum coeziunea şi politica agricolă comună".
Ana Birchall a evidenţiat faptul că România reprezintă un partener cu contribuţii active şi substanţiale la asigurarea securităţii UE şi a prezentat demersurile interne de pregătire a preluării, de către România, a Preşedinţiei Consiliului UE în primul semestrul din 2019.
Sursa: www.agerpres.ro