x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Anchetă pe privatizările din 1990 pănă in prezent

Anchetă pe privatizările din 1990 pănă in prezent

de Aniela Nine    |    03 Sep 2007   •   00:00
Anchetă pe privatizările din 1990 pănă in prezent
Sursa foto: Viorel Lazarescu/

Conservatorii vor cere in sesiunea parlamentară, care incepe astăzi, constituirea unei comisii parlamentare de anchetă, care să investigheze modul in care s-au realizat privatizările din 1990 şi pănă in prezent şi destinaţia sumelor obţinute. Pensionarii, copiii şi cadrele didactice sunt categoriile vizate cu prioritate de iniţiativele legislative pe care PC le va iniţia in această sesiune.


Cu o zi inainte de debutul sesiunii parlamentare 2007-2008, reprezentanţii Partidului Conservator şi-au anunţat iniţiativele legislative pe care le vor depune incepănd de azi la Parlament. Impărţite in trei pachete legislative, in funcţie de categoriile sociale vizate, cele 12 proiecte de legi sunt menite a rezolva problemele pe care conservatorii le-au identificat in această vară, după cum a spus vicepreşedintele PC, deputatul Daniela Popa. Primul pachet legislativ cuprinde patru proiecte de legi care au drept scop incurajarea creşterii demografice. Astfel, PC propune dublarea cuantumului alocaţiei de stat pentru copii, care este in prezent de 25 RON, majorarea alocaţiei familiale complementare şi a locaţiei de susţinere a familiei monoparentale, stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului in vărstă de pănă la 2 ani, respectiv 3 ani pentru copii cu handicap, la valoarea de 85% din ultimul salariu obţinut de beneficiar, dar nu mai puţin de 800 RON, şi acordarea de bonuri valorice pensionarilor pentru sănătate, in valoare de 50 RON lunar.


INVĂŢĂMĂNT. Un al doilea pachet legislativ vizează modificarea Legii invăţămăntului, in sensul că se precizează că limba romănă se predă după programe şcolare şi manuale identice pentru toţi cetăţenii romăni, indiferent de etnie. Pentru copiii aparţinănd minorităţilor naţionale se prevede ca ultimul an din invăţămăntul preşcolar să fie un an pregătitor, in vederea invăţării limbii romăne. PC propune şi modificarea statutului cadrului didactic, astfel incăt celor care vor preda in judeţele Harghita şi Covasna să li se acorde un spor salarial echivalent cu salariul mediu brut pe economie care se adaugă la salariul de bază. Al treilea pachet legislativ propus de PC ii are in vedere pe pensionari şi propune modificarea Legii medicamentului, astfel incăt să se prevadă gratuitatea medicamentelor pentru pensionari şi persoane ale căror venituri sunt mai mici decăt salariul minim brut pe economie. Conservatorii mai cer, printr-o altă lege, dublarea sumelor prevăzute pentru biletele pensionarilor la odihnă şi tratament. O altă iniţiativă anunţată de conservatori este solicitarea de constituire a unei comisii parlamentare de anchetă care investighează modul in care s-au realizat privatizările din 1990 şi pănă in prezent, precum şi destinaţia sumelor obţinute.


Discuţii pentru proiectele PC

Liderul PC, Dan Voiculescu, va avea săptămăna aceasta discuţii cu toţi liderii partidelor parlamentare, pentru a obţine susţinerea altor proiecte legislative aflate in diverse stadii ale dezbaterii parlamentare. Este vorba despre constituirea Fondului de solidaritate socială destinat măririi pensiilor mai mici decăt salariul minim pe economie, prelungirea contractelor de inchiriere a pensionarilor aflaţi in casele retrocedate, precum şi proiectul vizănd reducerea TVA la alimentele de bază şi cel privind neimpozitarea profitului reinvestit. Dacă nu va reuşi să obţină susţinerea liderilor partidelor parlamentare pentru aceste proiecte, preşedintele PC şi-a reiterat intenţia de a demisiona din Parlament. "Consider că atunci cănd un om nu poate să-şi facă datoria e bine să fie un om de onoare şi să recunoască acest lucru", a explicat Dan Voiculescu.

×
Subiecte în articol: politic