x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Antal Arpad (UDMR): Maghiarii nu sunt imigranţi, trăiesc aici pe pământul natal, graniţele s-au mişcat

Antal Arpad (UDMR): Maghiarii nu sunt imigranţi, trăiesc aici pe pământul natal, graniţele s-au mişcat

de Agerpres    |    15 Mar 2014   •   17:54
Antal Arpad (UDMR): Maghiarii nu sunt imigranţi, trăiesc aici pe pământul natal, graniţele s-au mişcat

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), a declarat sâmbătă că autonomia reprezintă un deziderat important al comunităţii maghiare şi că e de datoria guvernanţilor să adopte legi care să permită membrilor acesteia să se simtă "confortabil" în această ţară.

În mesajul rostit în faţa câtorva mii de oameni prezenţi la manifestările prilejuite de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, Antal Arpad a subliniat că maghiarii "nu sunt nişte imigranţi" şi nu trebuie trataţi ca atare.

"Mesajul principal este că noi nu suntem nişte imigranţi care am venit dintr-o ţară săracă cu speranţa de a primi aici bunăstarea în România. Noi stăm aici de peste 1.000 de ani pe pământul nostru natal. Graniţele s-au mişcat peste capul nostru şi eu cred că este responsabilitatea celor care conduc această ţară să adopte legi prin care noi să ne putem simţi confortabil. Nu vrem să facem absolut nimic împotriva românilor, vrem să trăim împreună cu ei în bunăstare, în pace, dar vrem legi care să ne permită să luăm decizii pentru comunitatea noastră", a declarat Antal Arpad.

Întrebat dacă discursul său nu a fost prea "dur" pentru reprezentantul unui partid aflat la guvernare, respectiv UDMR, Antal a răspuns că declaraţiile sale au fost aceleaşi şi până acum.

"De ce credeţi că atunci când suntem la guvernare ar trebui să ne schimbăm atitudinea şi programul, şi discursul. Eu cred că ceea ce am spus azi am spus şi anul trecut şi acum doi ani şi nu numai de 15 martie", a replicat Antal Arpad.

La manifestările dedicate Zilei maghiarilor de pretutindeni organizate la Sfântu Gheorghe a participat şi secretarul de stat al MAE ungar, Nemeth Zsolt, care a spus de la tribună că autorităţile de la Budapesta susţin comunitatea maghiară şi doleanţele sale legate de autonomie. El a mai spus că mesajul revoluţionarilor de la 1848 "Să fie pace, libertate şi înţelegere" este actual şi în zilele noastre.

Participanţii la manifestare au desfăşurat două steaguri de mari dimensiuni, circa 200 de metri, unul secuiesc şi unul al Ungariei, din faţa Prefecturii şi până în faţa teatrului din Sfântu Gheorghe.

Manifestarea s-a desfăşurat fără incidente şi s-a încheiat, conform tradiţiei, cu un ceremonial religios, cu intonarea imnului Ungariei şi al celui secuiesc.

×
Subiecte în articol: antal arpad ziua maghiarilor