x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Antonescu - discurs fără ecou, Orban promite să-l alunge pe Ceauşescu din PNL

Antonescu - discurs fără ecou, Orban promite să-l alunge pe Ceauşescu din PNL

de Monica Iordache Apostol    |    06 Mar 2010   •   00:00

Adoptarea formulei de vot în prima zi a congresului PNL a făcut să se şi consume miza reuniunii şi a decis câştigătorul competiţei pentru şefia partidului, aşa că a doua zi a reuniunii liberale nu s-a anunţat prea spectaculoasă.

Până şi favoritul cursei, Crin Antonescu, a reuşit să plictisească auditoriul citind timp de o oră un discurs plin de clişee despre ideologia şi obectivele PNL.  Dacă de obicei Antonescu reuşeşte să-şi ţină ascultătorii captivi cu discursurile sale, moţiunea liderului liberal n-a avut acum acelaşi efect, mulţi dintre delegaţi preferând să fumeze pe holuri decât să-şi urmărească liderul. „Să folosim deschiderea electorală de anul trecut pentru a deveni un partid major. PNL nu poate accepta să rămână un partid de rangul doi", a încercat Antonescu să-şi ambiţioneze colegii, îndemnându-i să aibă mentalitate de învingători. Cuvintele lui Crin Antonescu loveau însă pereţii şi coloanele de marmură din Sala Cuza a Palatului Parlamentului, fără să ricoşeze însă în liberalii delegaţi, pentru că fiecare din ei îşi găsise o ocupaţie sau un partener de discuţie care îi fereau de traiectoria mesajelor.


Ruşanu, cu finul şi colegii de filială
După mai mult de o oră, Antonescu şi-a finalizat discursul citind echipa pe care o propune. Privilegiatul listei pare a fi deputatul de Hunedoara Dan Radu Ruşanu, care şi-a văzut trei apropiaţi incluşi în echipa de conducere: Daniel Chiţoiu - finul său, Mircea Muntean - primarul Devei şi Mircea Moloţ - „prietenul cel mai bun" al lui Muntean (după cum l-a prezetat Antonescu), preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara. Gruparea voturilor în Biroul Politic este importantă pentru a înclina balanţa în privinţa unor decizii cheie. Surse liberale susţin că neînţelegerile dintre Ludovic Orban şi Crin Antonescu au pornit char de la faptul că primul, invitat iniţial în echipa lui Antonescu, ar fi solicitat să aibă un cuvânt de spus în privinţa alegerii unei treimi din numele de pe listă, lucru care i-ar fi conferit o anumită putere în noul BPC. Antonescu ar fi refuzat, iar cei doi au devenit concurenţi.


Orban vrea să aducă primăvara şi să scape de blonde
Singurul competitor al lui Antonescu a fost Ludovic Orban. Viorel Cataramă nu şi-a mai depus candidatura pe noua formulă de vot, fiind în prima zi a congresului ţinta invectivelor multora dintre vorbitorii liberali, în frunte cu Antonescu. Cataramă le-a trimis delegaţilor o scrisoare, citită de Mircea Ionescu Quintus, în care anunţa că a „eşuat" în încercarea de a construi o „echipă competitivă de 32 de oameni".

Orban a mai înviorat atmosfera din sală spunând, înainte de a-şi anunţa echipa, că şi-a ales baba acum trei zile când a fost o zi cu soare. „Acum este iarnă. Vă garantez că dacă mă veţi alege în PNL nu va fi iarnă, ci va fi primăvară", a promis Orban. „Dacă mă veţi alege vă promit că următorul congres al PNL nu se va mai defăşura în acest loc bântuit de stafia comunismului, bântuit de perechea sinistră care a condus România. Nu va mai exista în PNL ca model Nicolae Ceauşescu şi sinistra lui soţiei", a mai spus Orban. Echipa prezentată de el nu conţine nume sonore sau mai cunoscute în PNL, fiind refuzat de Adriana Săftoiu sau Dan Motreanu, ci în majoritate  parlamentari şi primari din teritoriu. Unul dintre ei este primarul din Balş, care, spune Orban, l-a ajutat odată să repară o pană de maşină, dar „nu pentru asta a ajuns pe listă". Oricum, la final Orban a spus că echipa lui va fi întreg partidul liberal şi oameni precum Tăriceanu, Meleşcanu, Săftoiu etc.  „Dacă mă veţi alege voi fi un preşedinte puternic, deschis şi accesibil", şi-a încercat Orban ultimele şanse pentru a-şi convinge colegii. „Dacă nu voi fi ales nu voi cere renumărarea voturilor, nu voi da vina pe ţinuta mov a contracandidatului şi nici pe vreun atac cu energie eoloiană. Dacă mă veţi alege nu-l voi pune secretar general pe Radu Stroe, deşi e prietenul meu, ci voi căuta unul mai bun, şi nici nu voi pune nici o blondă consilier", a conchis el.

×
Subiecte în articol: politic