x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Antonescu: Domnul Băsescu doreşte să fie prim-ministru şi asta nu putem negocia

Antonescu: Domnul Băsescu doreşte să fie prim-ministru şi asta nu putem negocia

de Agerpres    |    02 Apr 2014   •   20:58
Antonescu: Domnul Băsescu doreşte să fie prim-ministru şi asta nu putem negocia

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a exclus o posibilă negociere cu preşedintele Traian Băsescu cu privire la funcţia de premier pentru acesta, arătând că şeful statului doreşte modelul Putin-Medvedev, care nu se poate aplica în România.

"Domnul Băsescu doreşte să fie prim-ministru şi asta nu putem negocia. Domnul Băsescu doreşte să fie liderul dreptei din România şi asta nu o putem negocia, o poate negocia cu oricine, dar nu cu mine", a declarat Antonescu miercuri, la RTv.

În opinia liderului liberal, Traian Băsescu "propune sub o formă sau alta modelul Putin-Medvedev, care nu se poate în România".

El a afirmat că nu depinde de Traian Băsescu în cursa pentru prezidenţiale şi că nu va negocia cu acesta în cazul în care va intra în turul doi al scrutinului.

"Nu, nu negociez. Că îmi doresc voturile domnului Traian Băsescu cum, dacă voi fi în acea situaţie, îmi doresc multe dintre voturile susţinătorilor şi votanţilor PSD, oameni împotriva cărora nu am nimic, pe care i-am cunoscut în trei campanii electorale. Susţinătorii sunt susţinători. Personajele, samsarii de voturi, fie ei şi politicieni importanţi ca domnul Băsescu, sunt altceva şi nu am ce să negociez cu domnul Băsescu, nici în turul al doilea. Cu domnul Băsescu ar putea negocia, ceea ce nu-i vreo profeţie, domnul Ponta, pentru că ar avea ce împărţi", a răspuns liderul PNL, întrebat dacă va negocia cu Traian Băsescu pentru voturi în cazul în care va intra în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Antonescu a spus că nu-l va putea numi pe Băsescu premier, pentru că acesta nu a câştigat nişte alegeri, motivând că la momentul în care a spus că o să-l pună prim-ministru a vorbit despre o ipoteză constituţională, nicidecum despre vreo negociere.

"Eu nu candidez la Preşedinţia României ca după aceea să găsesc un subcontractor, să găsesc pe cineva, domnul Băsescu sau altcineva, domnul Ponta. Veţi vedea că, paradoxal, dincolo de culoarea discursului, dorinţele celor doi domni seamănă, ca să-i dau ţara cuiva în franciză. Nu, nu se poate pune problema unei discuţii cu Traian Băsescu sau cu altcineva să-i dai ţara pe mână... 'Lasă-mi ţara mie pe mână', zice domnul Băsescu, foarte interesant pasajul acesta, 'un an, că tu, preşedinte, alte instituţii plecaţi, că o pun pe şine'. Nu se pune problema. Nu se pune problema nu numai de a nu lăsa ţara, dar nu se pune problema cu primul-ministru Băsescu, pentru că domnul Băsescu nu are nici pe departe susţinerea politică pentru a putea pretinde aşa ceva", a arătat Antonescu.

Liderul PNL a vorbit despre o foarte probabilă cădere a lui Victor Ponta din fruntea Guvernului, nu pentru că el dacă ar ieşi preşedinte ar încălca Legea fundamentală, ci pornind de la ideea că se va putea constitui o majoritate care printr-o moţiune de cenzură schimbă Guvernul.

"Acea majoritate nu-l poate avea pe domnul Băsescu candidat şi nici, să zic aşa, membru", a adăugat el.

Antonescu a afirmat că nu va fi o prioritate pentru el să construiască o majoritate împotriva lui Victor Ponta, dar dacă va ajunge preşedinte, actualul prim-ministru nu va mai fi ocupa această funcţie, deoarece va fi o altă majoritate, care nu va mai sprijini actualul Executiv.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat luni seară că nu ar refuza funcţia de prim-ministru şi că în situaţia în care ar fi rugat să preia această funcţie, ar face acest lucru "pe contract".

"Oricine poate spune ce vrea şi eu sunt liber să spun ce vreau, cert e că nu sunt încă atât de în vârstă încât dacă cineva m-ar ruga să îi pun ţara pe şine, nu aş face-o un an de zile, pe contract, îmi laşi ţara, îţi curăţ ce-i de curăţat, pentru că mă uit la instituţiile statului, noi avem aici cea mai mare problemă, aici primul-ministru este capital, dar nu nu am avut niciun prim-ministru, nici Emil Boc nu a făcut-o şi acest lucru capital este funcţionarea instituţiilor", a declarat şeful statului la postul B1 Tv, punctând că nu ar refuza propunerea de a deveni prim-ministru.

×
Subiecte în articol: crin antonescu basescu premier