x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Antonescu speră la congres rapid şi nedureros

Antonescu speră la congres rapid şi nedureros

de Monica Iordache Apostol    |    29 Ian 2010   •   00:00
Antonescu speră la congres rapid şi nedureros
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Data congresului extraordinar al PNL va fi stabilită în acest week-end la Braşov, unde liberalii se reunesc în cadrul Delegaţiei Permanente şi al Consiliului Naţional Executiv. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, mizează pe un congres rapid şi nedureros, care să nu aducă schimbări majore în conducerea partidului.

Viitorul congres, care va fi fixat undeva în luna martie, va avea pe ordinea de zi alegerea conducerii partidului şi, mai ales, stabilirea programului politic şi al celui de alianţe. Dacă la nivelul preşedinţiei partidului lucrurile nu par spectaculoase, întrucât în lipsa unui concurent serios Crin Antonescu are toate şansele să câştige un al doilea mandat, schimbările s-ar putea produce în componenţa Biroului Politic.

Funcţia lui Ludovic Orban, cea de prim-vicepreşedinte, pare periclitată, întrucât mai mulţi vicepreşedinţi PNL au propus desfiinţarea ei. Relu Fenechiu şi Teodor Meleşcanu au declarat pentru Jurnalul Naţional că postul de prim-vicepreşedinte este inutil şi propun ca preşedintele partidului să preia atribuţiile prim-vicepreşedintelui. Pe de altă parte însă, Dan Radu Ruşanu a declarat că este exclus să se voteze pentru desfiinţarea acestei funcţii. O altă schimbare se va produce la nivelul vicepreşedinţilor, numărul lor urmând să se restrângă de la 15 la 5.

Mult mai importante sunt însă discuţiile pe tema programului politic al PNL şi pe tema alianţelor. În timp ce preşedintele Crin Antonescu vrea să facă din PNL "o maşină de război total cu Traian Băsescu", fostul preşedinte liberal Călin Popescu Tăriceanu declară că preocuparea partidului ar fi să găsească "soluţii la problemele românilor" şi, în timp ce Antonescu vrea rămânerea în opoziţie, Tăriceanu ar vrea un parteneriat cu PD-L şi intrarea PNL la guvernare.

 

Morega se aliază cu Manţog
Invitaţia făcută de liderul PNL Gorj, Dan Ilie Morega, lui Ionel Manţog, membru în conducerea PD-L Gorj, de a participa la o şedinţă liberală şi de a iniţia un protocol de colaborare locală i-ar putea aduce liberalului schimbarea din funcţie. Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că va propune, la şedinţa din acest week-end a Consiliului Naţional Executiv, schimbarea lui Dan Ilie Morega din funcţia de preşedinte al filialei Gorj, pe care o deţine interimar.

Morega a explicat că fostul şef de campanie electorală al lui Traian Băsescu în Gorj, Ionel Manţog, a participat marţi seară la o şedinţă a Biroului Politic al filialei judeţene liberale, pentru a discuta cu liberalii despre formarea unei majorităţi PNL-PD-L în Consiliul Judeţean Gorj. Alianţa dintre Morega şi Manţog este hilară pentru liberali, asupra amândurora planând acuzaţia de corupţie. În timp ce Manţog are nenumărate dosare penale, Morega a fost înregistrat cerând şefilor de instituţii publice din Gorj cotizaţii substanţiale pentru PNL în timpul guvernării liberale.

×
Subiecte în articol: politic