x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Arhiva DGIPI: Majoritatea dosarelor, la ofiţeri

Arhiva DGIPI: Majoritatea dosarelor, la ofiţeri

de Monica Iordache Apostol    |    06 Noi 2009   •   00:00

Audiat în comisia de apărare a Camerei, ministrul interimar al Internelor, Vasile Blaga, a declarat ieri că două treimi din arhiva DIGIPI se află în fişetele unor ofiţeri.

"Doar o treime din dosare se află în arhivă. Un lucru este clar, în arhivă, în ultimii trei ani au intrat doar şase oameni. Din păcate, două treimi din dosarele operative se află în fişetele ofiţerilor şi de acolo s-au putut întâmpla ilegalităţi. Am şi arătat situaţia a opt ofiţeri vizavi de care am făcut toate demersurile către Parchetul General", a declarat Blaga la finalul întâlnirii cu parlamentarii.

Potrivit deputatului PNL George Scutaru, Blaga a precizat că doar Parchetul General poate stabili dacă beneficiarii informaţiilor din dosarele sustrase din arhiva DGIPI au fost oameni politici sau jurnalişti, el refuzând să dea un răspuns în acest caz. "Ministrul Blaga a confirmat că au fost identificate probleme privind fluxul accesului la informaţii provenind de la DGIPI, acest lucru fiind provocat de nerespectarea prevederilor interne privind accesul şi folosirea unui anumit tip de informaţii", a declarat Scutaru, precizând că celor opt ofiţeri li s-a retras accesul la informaţii clasificate o dată cu sesizarea Parchetului General.

NOI PROBLEME ÎN CAZUL BĂBENI
Parlamentarii din Comisia de Apărare l-au audiat şi pe ziaristul Sorin Roşca Stănescu, în legătură cu afacerea Băbeni el aducând o mapă cu "documente şi extrase din presă" prin care se ridică alte două probleme legate de modul în care nava transportoare a intrat în apele române şi s-a descărcat muniţia.

Potrivit lui Scutaru, ziaristul a susţinut că accesul navei în apele române nu a avut avizele necesare, că a fost încălcată legea efectuându-se controlul vamal la Băbeni, şi nu la Constanţa şi că firma Ice Age, la care era acţionar nepoata preşedintelui şi care a depozitat muniţia, nu avea autorizaţie să depoziteze şi să manipuleze substanţe periculoase. Membrii Comisiei de apărare urmează să îl audieze săptămâna viitoare şi pe Cornel Purcărea, fostul director al societăţii Romagro, cea care a transportat muniţia.

×
Subiecte în articol: politic