x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Armata de generali a lui Traian Băsescu

Armata de generali a lui Traian Băsescu

de Petru Zoltan    |    24 Mar 2014   •   22:24
Armata de generali a lui Traian Băsescu

Şeful statului a decis în pragul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare şi prezidenţiale să mai pună câte o stea pe umărul generalilor favoriţi. Printre cei care s-au pricopsit cu încă o stea pe umăr se află prim-adjunctul Serviciului Român de Informaţii, Florian Coldea, care a reuşit performanţa de a “colecţiona” trei stele de general în doar şase ani. Nici ceilalţi adjuncţi ai SRI nu au fost uitaţi. Astfel, au mai primit câte o stea generalii George Viorel Voinescu, Cocoru Dumitru şi Ion Grosu. Alături de careul de aşi de la SRI, au mai fost avansaţi în grad şase ofiţeri din cadrul Ministerul Afacerilor Interne. Printre aceştia se află şi Petre Tobă, şeful Poliţiei Române.
Cariera prim-adjunctului Florian Coldea este strâns legată de preşedintele României, Traian Băsescu. La 27 iulie 2005, Coldea a fost avansat la gradul de locotenent colonel, patru zile mai târziu fiind numit de şeful statului în funcţia de prim adjunct al SRI. Un an mai târziu este avansat la gradul de colonel. După alţi doi ani, în care a servit patria cu încredere, Florian Coldea este înaintat la gradul de general de brigadă cu o stea. A doua stea a primit-o în 2012.

Cu câteva minute înainte de a pleca spre Summitul Securităţii Nucleare, de la Haga, preşedintele a semnat 14 decrete de înaintare în grad. Printre cei care au primit câte o stea au fost opt ofiţeri din cadrul Serviciului Român de Informaţii, în frunte cu prim-adjunctul Florian Coldea, cunoscut ca un apropiat al preşedintelui Traian Băsescu. Totodată, au fost ridicaţi în grad şi adjuncţii lui Coldea, care au primit pe umăr câte o stea. În schimb, adjunctul Ion Grosu a fost fotografiat, în 2010, în timp ce intra într-un restaurant în care avea loc o întâlnire între Sorin Blejnar, Codruţ Marta, Adriean Videanu şi Bebe Ionescu. Fotografiile au fost prezentate la emisiunea “Sinteza Zilei”. Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, susţine că fotografiile, în care apare şi Ion Grosu, nu au nicio legătură cu contextul amintit şi spune că Grosu nu a stat la masă cu persoane precum Blejnar sau Videanu.

Ori de câte ori a avut ocazia, preşedintele Traian Băsescu nu a ratat ocazia să le ia apărarea generalului Marcel Opriş de la STS, dar şi a lui Coldea. În momentul în care s-a cerut demiterea în CSAT a lui Opriş, preşedintele a precizat: “Directorul Opriş nu e om politic şi nu poti să-i tratezi pe el şi Coldea, şi Predoiu de la SIE (generalul Silviu Predoiu ­ n.r.) ca pe oameni politici care pot fi schimbaţi ca să dea bine. Sunt oameni cu o cariera militară şi nu-mi pot permite sa-mi bat joc de ei”.
Pe lângă generalii SRI au mai fost avansaţi în “greii” din Poliţia Română. Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a fost înaintat la gradul de chestor general de poliţie, în timp ce adjunctul său, Dumitru Pârvu, la gradul de chestor şef de poliţie.

Lista ofiţerilor avansaţi de Traian Băsescu 
Florian Coldea, prim adjunct al SRI, a fost avansat în gradul de general-locotenent cu trei stele
George-Viorel Voinescu, adjunct SRI, a fost avansat în gradul general-locotenent cu trei stele
• Dumitru Cocoru, adjunct SRI, a fost avansat în gradul de general-locotenent cu trei stele
• Ion Grosu, adjunct SRI, a fost avansat în gradul de general-maior cu două stele
• Marioara Morgoş, colonel SRI, a fost avansată în gradul de general de brigadă cu o stea
• Dumitru Dumbravă, colonel SRI, a fost avansat în gradul de general de brigadă cu o stea
• Constantin-Marius Stoica, colonel SRI, a fost avansat în gradul de general de brigadă cu o stea
• Daniel Zărnescu, colonel SRI, a fost avansat în gradul de general de brigadă cu o stea
• Petre Tobă, şeful Poliţiei Române, a fost avansat în gradul de chestor general de poliţie
• Dumitru Pârvu, adjunctul Poliţiei Române, a fost avansat în gradul de chestor-şef de poliţie
• Florea Oprea, secretar de stat MAI, a fost avansat în gradul de chestor principal de poliţie
• Petru Ţăgorean, director MAI, a fost avansat în gradul de chestor de poliţie
• Vasile Oprişan, şeful Poliţiei Bacău, a fost avansat în gradul de chestor de poliţie
• Viorel Dosaru, şeful Poliţiei Prahova, a fost avansat în gradul de chestor de poliţie


×
Subiecte în articol: traian basescu