x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Audieri cu bâlbe, emoţii şi justificări

Audieri cu bâlbe, emoţii şi justificări

de Monica Stoica    |    30 Ian 2018   •   10:00
Audieri cu bâlbe, emoţii şi justificări
Sursa foto: Karina Knapek

Miniştrii propuşi au trecut prin furcile caudine ale audierilor comisiilor de specialitate ale Parlamentului, înainte de votul de învestitură care-i instalează oficial în funcţie drept membri ai celui de-al treilea Guvern PSD-ALDE. Deşi discursurile lor au fost presărate cu bâlbe, iar declaraţiile au părut epatante sau ezitante, toţi miniştrii propuşi în Guvernul Dăncilă au primit avizul comisiilor, cu susţinerea parlamentarilor din arcul guvernamental.

 

În timp ce unii dintre membrii propuşi ai Executivului au pus propriile bâlbâieli pe seama emoţiilor, alţii şi-au exprimat poziţia vehementă în chestiuni care inflamează taberele ideologice în România. Miniştrii au atins subiecte de „categorie grea” din catastiful de vicisitudini cu care se confruntă coaliţia de guvernare PSD-ALDE, începând cu „lupta anticorupţie”, oamenii de stat cu probleme „penale”, vestitele „legi ale Justiţiei”, „plagiatele” sau problemele economiei. Paul Stănescu, propus pentru funcţiile de vicepremier şi ministru al Dezvoltării, a făcut o declaraţie controversată în faţa comisiilor de specialitate din Parlament. Social-democratul Stănescu a contrazis o decizie a CCR la audieri. Unui funcţionar public trebuie să i se acorde prezumţia de nevinovăţie şi să nu fie dat afară dacă este urmărit penal pentru fapte comise în exerciţiul funcţiei, consideră Stănescu. „Susţin lucrul ăsta cu funcţionarul public, indiferent de ce e acuzat, pentru că e vorba de viaţa unui om. Dacă e acuzat de corupţie, poate fi transferat la alt loc de muncă, dar un proces poate dura câţiva ani şi dacă la final se decide că e nevinovat? El are familie, copii, cu ce îi întreţine?”, a spus Stănescu.

 

Pasionaţi şi fâstâciţi

Emoţiile şi pasiunea i-au bulversat pe unii dintre miniştri. După ce a fost validat în comisie, ministrul propus al Economiei, Dănuţ Andruşcă, s-a pierdut cu firea în faţa jurnaliştilor, când l-au întrebat despre planul său de a crea noi locuri de muncă. ”Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru dezvoltarea economiei româneşti, dar un rol important va avea pentru... în cadrul economiei... Îmi cer scuze că sunt emoţionat. O a doua propunere şi susţinere din partea mea va fi pentru crearea de noi locuri de muncă, dar noi locuri de muncă mai bine plătite”, a declarat Andruşcă, vizibil bulversat. Totuşi, ministrul propus la Economie a ştiut pe unde să scoată cămaşa, când a invocat vechea şi anacronica soluţie salvatoare cu „programul de guvernare”. ”O (…) viziune este pentru susţinerea tuturor producătorilor”, a adăugat Andruşcă. Jurnaliştii au stăruit: ”Cum?". La această întrebare, ministrul propus pentru Economie a ripostat: ”Prin programul de guvernare. Aveţi toate datele”. Ministrul propus pentru Educaţie, Valentin Popa, a făcut din nou dezacorduri şi declaraţii extravagante. Motivul pentru care se încurcă în propriile fraze ar fi pasiunea care-l cotropeşte când face declaraţii publice, a explicat Popa. "Recunosc că în ultimii 6 ani, de când am fost rector, am făcut dezacorduri, bâlbe, greşeli gramaticale, în general, datorate emoţiilor. Nu neg că am făcut în trecut astfel de greşeli. Cine nu mai greşeşte? Oare mai găsim o persoană publică care în ultimii ani să nu aibă astfel de dezacorduri? Afirm cu tărie că trebuie să am un limbaj perfect, mă voi strădui să îl am”, s-a scuzat ministrul propus pentru Educaţie. Totodată, Popa a insistat că valorile învăţământului românesc sunt umbrite de insistenţa excesivă acordată plagiatelor, deşi, în opinia sa, „nici legea după care ar trebui să îi condamnăm nu este chiar perfectă, nu prevede legea că trebuie ghilimele la un text pe care îl preluăm”.

Paul Stănescu susţine că funcţionarii acuzaţi de corupţie ar trebui să rămână în posturi până la pronunţarea unei sentinţe

×