x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Avertisment de la UE

Avertisment de la UE

de Aniela Nine    |    09 Iul 2005   •   00:00

Comisia Europeana considera ca nu exista timp de pierdut pentru ca Romania sa adere la UE in 2007, in replica la anuntata demisie a Guvernului Tariceanu. Apreciind pozitiv progresele in directia indeplinirii cerintelor aderarii prin adoptarea strategiei si a planului de actiuni pentru Justitie, CE declara, de asemenea, ca "va continua sa sprijine Romania in eforturile sale pentru pregatirea in vederea aderarii la Uniunea Europeana si pentru indeplinirea angajamentelor asumate in Tratatul de Aderare". Totodata, oficialii europeni reamintesc ca scopul reformei trebuie sa fie asigurarea unei Justitii independente, impartiale si eficiente si ca Guvernul si Parlamentul au drept sarcina asigurarea succesului procesului de reforma a Justitiei, inclusiv eficacitatea si independenta Justitiei, in concordanta cu angajamentele asumate in Tratatul de Aderare.

INTARZIERE. In schimb, reprezentanti ai PSE au criticat decizia Guvernului de convocare a alegerilor anticipate. "Guvernul unei tari aflate in cursa pentru a indeplini conditiile UE necesare aderarii la Uniune la 1 ianuarie 2007 nu ar trebui sa renunte din cauza unei infrangeri", a declarat Poul Nyrup Rasmussen, presedintele PSE, apreciind ca premierul Tariceanu "face jocuri politice intr-un moment in care ar trebui sa se concentreze asupra realizarii unor reforme functionale". In opinia sa, ultimul lucru de care are nevoie Romania in acest timp este perioada de intarziere, care va fi inevitabila in timpul campaniei electorale si a formarii noului Guvern. "Ar fi un lucru ingrozitor daca Romania nu va reusi sa adere la UE in 2007 din cauza jocurilor politice ale Guvernului", spune liderul PSE.

RATING. Perspectiva alegerilor anticipate nu va avea un impact imediat asupra ratingurilor Romaniei, insa ar putea determina intarzierea reformelor in Justitie, majorand riscurile de activare a clauzei de salvgardare prin care UE poate amana aderarea Romaniei cu un an, apreciaza Standard & Poor’s. Potrivit unui comunicat al agentiei de evaluare financiara, daca alegerile anticipate vor avea loc in luna septembrie sau in luna octombrie, implementarea reformelor in Justitie va fi amanata cu cateva luni, iar probabilitatea activarii clauzei de salvgardare creste. Intrucat timpul ce este alocat reformelor se reduce, S & P apreciaza ca probabilitatea amanarii aderarii Romaniei este de peste 50%. "In contextul in care Partidul Social Democrat inca se regrupeaza dupa infrangerea surprinzatoare in alegerile generale de la sfarsitul anului 2004 si avand in vedere si gradul ridicat de popularitate a presedintelui Traian Basescu, coalitia PNL-PD aflata la guvernare are mari sanse sa revina la putere cu o majoritare in crestere, ceea ce ar putea accelera ritmul reformelor", a spus analistul S & P Moritz Kraemer.

"Amanarea aderarii la UE pana in 2008 nu va crea, in sine, o presiune negativa asupra ratingurilor. Cu toate acestea, o deteriorare semnificativa si sustinuta a balantei de plati externe, cu efectele asociate asupra datoriei si lichiditatilor externe, va duce la diminuarea ratingurilor, in special daca investitiile straine directe vor fi sub asteptari", a mai spus Kraemer.

×
Subiecte în articol: politic