x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Avioane - Preţul mic rămăne criteriul achiziţiilor

Avioane - Preţul mic rămăne criteriul achiziţiilor

de Aniela Nine    |    13 Sep 2007   •   00:00
Avioane - Preţul mic rămăne criteriul achiziţiilor
Sursa foto: BOGDAN IURASCU/

Prezenţa ministrului Apărării in faţa comisiilor de apărare ale Senatului şi Camerei Deputaţilor era menită să lămurească o serie de controverse privind achiziţiile de tehnică aeronautică.

Scandalul legat de licitaţia pentru avionul scurt-mediu curier a creat dubii privind corectitudinea procedurii de achiziţie şi pentru programul de dotare a Forţelor Aeriene cu avioane multirol, care s-ar ridica la circa 4 miliarde de euro.

Declaraţiile ministrului Meleşcanu (foto) şi interesul parlamentarilor pentru aceste subiecte prevesteau audieri "la baionetă" care să lămurească intrebările privind modul de cheltuire a unor sume uriaşe - la nivelul Romăniei - din bugetul de stat. Audierile au durat mai bine de două ore şi punctele de vedere exprimate public "la cald" lasă să se intrevadă măsuri practice pentru imbunătăţirea procedurilor de achiziţie.

Potrivit unor surse parlamentare, ministrul Meleşcanu a incercat să arunce răspunderea pentru achiziţionarea avioanelor Spartan in motivarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti. A rămas nelămurit insă pentru parlamentari de ce ministerul pare hotărăt să contracteze oferta Alenia, mai scumpă cu 47 de milioane de euro decăt cea făcută de EADS Casa. De altfel, unii parlamentari sunt interesaţi să afle şi argumentele grupului spaniol EADS Casa, nemulţumiţi de achiziţia Ministerului Apărării. In plus, decizia Curţii de Apel nu exonerează răspunderea ministrului in cazul unei anchete privind corectitudinea cheltuirii banului public.

MULTIROL. In ceea ce priveşte programul de dotare cu avionul multirol, parlamentarii au propus ministrului Meleşcanu să iniţieze un proiect de lege special pentru această achiziţie care grevează pe căţiva ani bugetul de apărare.

La finalul audierilor, ministrul Meleşcanu a declarat că in achiziţia avionului multirol primul criteriu va fi preţul acestuia. Faţă de ofertele primite de Ministerul Apărării nu se va pune problema vreunei discriminări pe criterii politice, ele venind din ţări membre NATO sau ale UE. In plus, achiziţia trebuie să răspundă criteriilor de transparenţă. Ca atare, favorit ar fi avionul suedez Gripen, dotat cu un motor. Meleşcanu a precizat că raportul intern privind licitaţia de la avionul scurt-mediu curier nu a fost prezentat comisiilor de apărare deoarece nu a fost solicitat şi... nu este nici finalizat.

La răndul lui, şeful Comisiei de apărare din Senat, Cristian Diaconescu, a prezentat succint conţinutul audierii şi a menţionat că acestea vor continua.

×
Subiecte în articol: politic