x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Baronii au trantit procentele PSD

Baronii au trantit procentele PSD

12 Iun 2004   •   00:00

POLITIC

Comportamentul "jignitor" al baronilor PSD fata de electorat a avut drept consecinta obtinerea unor rezultate mai slabe la alegerile locale decat cele preconizate de partidul de guvernamant.
SILVIU SERGIU

Presedintele PSD Adrian Nastase a recunoscut acest lucru joi seara, intr-o emisiune a postului national de televiziune. "Cele mai multe voturi au fost pierdute in zonele in care nu au fost schimbate echipele de conducere si in care electoratul s-a simtit jignit de modul in care a fost tratat de liderii locali", a spus Nastase. Desi nu a pronuntat nici un nume, tinta declaratiei liderului PSD este evidenta: primarul Bacaului, Dumitru Sechelariu, devenit celebru pentru apetenta sa de a oferi mici si bere alegatorilor. El nu a reusit insa decat sa intre in turul doi al alegerilor pentru Primaria Bacaului, fiind depasit de candidatul PUR, Romeo Stavarache. Presedintele PSD a subliniat totusi ca voturile obtinute de PSD au depasit cu aproximativ 30% nivelul inregistrat in urma cu patru ani. "Pentru noi este important acum sa tragem concluziile necesare din ceea ce s-a intamplat. Eu sunt increzator in viitor si consider ca primele rezultate obtinute la alegerile locale au fost relativ bune", a spus Nastase.

Bipolarizare politica

Tema alegerilor locale a fost reluata ieri de Adrian Nastase, in cadrul videoconferintei premierului cu prefectii. El a apreciat ca rezultatul alegerilor locale releva ca Romania se indreapta spre un sistem politic bipolar, respectiv doua partide mari si doua mici, cu un mare partid de centru-stanga si o alternativa care se poate agrega la centru-dreapta. "Oferta politica a Romaniei democrate nu mai este pulverizata in zeci de partidulete locale, se concentreaza, pentru acest moment cel putin pe formula 2+2. S-a creat o formula politica alternativa, care va avea evolutiile pe care le vor decide membrii si liderii sai in perspectiva alegerilor din toamna. (...) Unii vor spune ca este vorba despre o evolutie pozitiva, altii vor aprecia ca este o restrangere pentru dezvoltarea de optiuni politice diferite, in crearea de noi partide. (...) Vor fi evolutii interesante fara indoiala si va trebui sa urmarim impreuna efectul pragului de 5%", a adaugat Nastase. El a mentionat ca stabilirea pragului electoral a scos din cursa o multime de partide, care altfel "parazitau cumva situatiile la nivel local".

Geoana, singura solutie viabila

In legatura cu desemnarea lui Mircea Geoana drept candidat al PSD la Primaria Capitalei, Nastase a precizat ca aceasta decizie a fost privita ca singura formula viabila pentru castigarea alegerilor locale impotriva lui Traian Basescu. Liderul PSD a explicat ca partidul sau a avut de ales intre candidati care sa se implice intr-o campanie electorala bazata pe formule de scandal si o persoana care sa sustina un mesaj european la nivelul Capitalei. "Noi chiar am vrut sa castigam Bucurestiul! Din vot se vede ca am gresit, dar cu o alta varianta am fi pierdut, poate, mai rau. Eu cred in continuare ca Geoana ar fi fost foarte bun, nu pentru strazi sau contoare, ci pentru un management european al Bucurestiului", a spus Nastase. In opinia sa, Geoana ar fi trebuit sa prezinte imediat argumente impotriva oricarei idei false lansate in timpul campaniei. In legatura cu eventuala sanctionare a organizatiei PSD Bucuresti pentru rezultatele alegerilor din Capitala, el a precizat ca o astfel de decizie va fi luata dupa analiza care va avea loc la sfarsitul celui de-al doilea tur de scrutin.

REFUZ

Presedintele PSD, Adrian Nastase, exclude revenirea in partid a baronului Nicolae Mischie, care s-a autosuspendat din functia de presedinte al filialei PSD Gorj. "In ceea ce il priveste pe Mischie, lucrurile sunt foarte clare si raman asa. Mischie a facut foarte multe lucruri pentru judet, dar si multe greseli care trebuie asumate", a spus Nastase joi seara, intr-o emisiune televizata a postului public de televiziune. El a remarcat ca, dupa retragerea lui Mischie, rezultatele obtinute de PSD la alegerile locale in judetul Gorj au fost mai bune decat cele inregistrate in 2000. (Silviu Sergiu)
×
Subiecte în articol: politic psd nastase