x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu a trimis spre reexaminare legea care abrogă infracţiunea de "presiuni asupra justiţiei"

Băsescu a trimis spre reexaminare legea care abrogă infracţiunea de "presiuni asupra justiţiei"

de Agerpres    |    18 Mar 2014   •   17:18
Băsescu a trimis spre reexaminare legea care abrogă infracţiunea de "presiuni asupra justiţiei"

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, marţi, spre reexaminare legea pentru abrogarea articolului 276 din legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, prin care se abrogă infracţiunea de "presiuni asupra justiţiei", informează un comunicat.

Potrivit sursei citate, articolul 276 din legea menţionată prevede că "fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de către judecător sau de organele de urmărire penală a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legată de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă".

În motivarea reexaminării se arată că introducerea acestei infracţiuni în Codul Penal a avut, potrivit expunerii de motive din legea 286/2009 "drept principală raţiune asigurarea şi protejarea imparţialităţii şi libertăţii judecătorilor şi organelor de urmărire penala în exercitarea atribuţiilor judiciare conferite de lege faţă de încercările de intimidare sau influenţare a acestora".

Pe de altă parte, şeful statului consideră că menţinerea infracţiunii de "presiuni asupra justiţiei" are un "efect descurajant pentru posibilele încercări de a influenţa sau a intimida magistraţii, prin declaraţii publice nereale, referitoare la săvârşirea de către judecător sau de organele de urmărire penala, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grava legată de instrumentarea respectivei cauze pe durata unei proceduri judiciare în curs".

Totodată, preşedintele Traian Băsescu arată că propunerea legislativă care prevedere abrogarea articolului 276 nu a fost susţinută nici de Consiliul Superior al Magistraturii, care, dimpotrivă, a subliniat importanţa menţinerii infracţiunii menţionate.

Un alt argument al şefului statului este faptul că incriminarea anumitor fapte ce au rolul de a influenţa sau intimida magistratul este în acord cu recomandarea Comisiei Europene de introducere a unui cadru clar privind interdicţia de a critica hotărâri judecătoreşti şi de a submina activitatea magistraţilor sau de a face presiuni asupra acestora.

×