x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, chemat de Udrea în Parlament: Felicit PMP pentru rezultatul la alegeri

Băsescu, chemat de Udrea în Parlament: Felicit PMP pentru rezultatul la alegeri

03 Iul 2014   •   11:41
Băsescu, chemat de Udrea în Parlament: Felicit PMP pentru rezultatul la alegeri

Traian Băsescu se află în Parlament, la chemarea Elenei Udrea, pentru a participa la dezbaterea organizată de PMP şi Fundaţia Mişcarea Populară cu tema "Democraţie şi stat de drept în România". Evenimentul marchează doi ani de la suspendarea preşedintelui, în 2012.

În deschiderea dezbaterii, Băsescu a felicitat iniţiativa PMP, precizând că obiectivul acestui partid este 2016 şi asigurându-i pe reprezentanţii PMP că ţara are nevoie de un partid nou.

"Ştiu că anunţaserăţi obiective mai mari, dar privind la realitatea alegerilor, astăzi, la rece, nu pot decât să vă felicit, aţi trecut pragul, 6,2%, v-aţi legitimat ca partid membru al PE", a spus Traian Băsescu. Preşedintele i-a încurajat pe membrii PMP să continue, pentru că "obiectivul creării acestui partid nu a fost unul oarecare şi unul al ambiţiilor, ci un obiectiv al viitorului".

"România are nevoie de un partid nou care să nu fi fost parte a compromisurilor în cei 25 de ani de la Revoluţie şi care să spună: Noi de aici pornim?. (...) Sigur, veţi găsi deontologi care să spună: Dar sunt politicieni vechi. Din păcate, un partid nu se poate face fără politiceni, dar este esenţial ca acei politicieni care se înrolează în PMP să fie politicieni care să dorească modernizarea statului român şi consolidarea statutului de drept", a continuat preşedintele statului.

Băsescu: "Statul este primul care trebuie sa respecte lege"

"Foarte multi politicieni pronunta aceasta sintagma, statul de drept, fara sa-i cunoasca continutul. Ce inseamna statul de drept? Trebuie sa fii convins de valorile statului de drept. Prima valoare este legata de domnia legii. Legea, buna sau rea, se aplica tuturor, dar in mod deosebit statului. Statul este primul care trebuie sa respecte lege", a declarat Traian Băsescu în cadrul dezbaterii.

"O valoare a statului de drept este asigurarea drepturilor si liberatilor cetateanului. O alta este echilibrul intre puterile statului. In Romania, acest echilibru trebuie mentinut, nu trebuie afectat.  (...) Accesul liber la justitie este o alta componenta a statului de drept. Legislatia statului roman garanteaza acest drept. (...) O altă valoare este separarea puterilor in stat. Cele trei puteri functioneaza in armonie, nu cu intruziunea uneia in treaba alteia", a spus preşedintele.


×