x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Basescu dixit - Intrati cu aroganta in UE!

Basescu dixit - Intrati cu aroganta in UE!

de Oana Stancu Zamfir    |    28 Sep 2005   •   00:00
Basescu dixit - Intrati cu aroganta in UE!

"Nu vad nici un motiv ca noi, aici, acasa, sa nu fim mandri si sa nu intram cu o oarecare aroganta in UE. O aroganta a poporului roman in raport cu cei care n-au nimic in plus fata de noi", a declarat ieri presedintele Basescu, care a mai cerut sa ne lecuim de coruptie.

Presedintele Basescu a facut ieri un apel catre cele 22 de milioane de romani sa renunte la "sportul national" de a da spaga institutiilor statului, si, in loc de mita, sa isi ceara drepturile.

Coruptia este un proces in doi: unul il cere si-l accepta si altul plateste partea care-i revine din tandemul coruptiei. Coruptia de unul singur nu poate fi nici la vames, nici la medic, nici la profesor, nici la judecator. Cineva accepta sa plateasca, iar acest cineva este parte a sistemului corupt, a atras atentia presedintele Traian Basescu la conferinta "Networking Europe". Avertizand ca "incercam sa izolam coruptia din aparatul de stat, dar ea are intotdeauna un partener in populatie, chiar in fiecare roman", seful statului a dat exemplul domeniului sanitar, care a cuantificat anul trecut, potrivit unui studiu al Bancii Mondiale, plati nejustificate de 360 de milioane de dolari, peste 10% din bugetul total al sanatatii. "Ma uitam aproape ingrozit pe o cercetare sociologica: 85% din subiecti considera ca nu au sanse in justitie daca nu au bani. Aceeasi tentatie o avem sa platim vamesului, desi stim ca avem drepturi. In loc sa ne revendicam dreptul, noi preferam sa platim, un ciubuc, o spaga. Este greu sa gandesti ca in Germania cetatenii merg catre justitie cu gandul ca trebuie sa plateasca", a afirmat presedintele.

APEL. In consecinta, seful statului le-a cerut romanilor sa isi schimbe mentalitatea si, in loc sa mituiasca, sa-si ceara drepturile. "Apelul meu catre 22 de milioane de romani este ca, incepand de maine, sa refuze sa mai dea la institutiile statului acea pacatoasa de spaga care a devenit sport national. Actul medical, serviciul vamesului, al profesorului, al oricarui functionar public sunt garantate prin lege si trebuie sa fie prestate catre orice cetatean. Va invit sa facem primul pas catre solidaritate in lupta contra coruptiei si sa cerem acestor functionari sa respecte legea", a spus Basescu.

CU MANDRIE INAINTE. Pledoaria presedintelui a fost rostita in contextul in care acesta vorbea despre mentalitatea cu care romanii intra in Uniunea Europeana. Potrivit sefului statului, romanii au un sentiment de inferioritate fata de natiunile occidentale, de care trebuie sa se lecuiasca inainte de integrare. In plus, "romanii se considera inteligenti, priceputi, dar nu cred in ei insisi, in tara lor, asa cum o fac germanii, belgienii, elvetienii si alte popoare din UE".

Aceasta mentalitate ar trebui sa se schimbe, spune presedintele, si romanii sa intre in UE mandri, ba chiar cu o "oarecare aroganta". "Nu putem intra in UE cu capul plecat. Este dreptul nostru sa fim acolo. Noi nu cersim, noi cerem. Nu suntem luati, ci ne ducem in UE. Suntem o natiune puternica, chiar daca avem erori in istorie. Avem o crestere economica, iar sentimentul mandriei nationale este unul din motoarele mentalitatii colective. Nu vad nici un motiv ca noi, aici, acasa, sa nu fim mandri si sa nu intram cu o oarecare aroganta in UE. O aroganta a poporului roman in raport cu cei care n-au nimic in plus fata de noi", a explicat Basescu.

COSTURILE INTEGRARII IN UE
Traian Basescu a tinut sa avertizeze din nou si asupra costurilor pe care le presupune integrarea in UE, aratand ca explozia preturilor energiei, lemnului si serviciilor publice se datoreaza necesitatilor ajustarii la piata comuna europeana, intrucat "nu este de conceput o Romanie ce intra in UE cu preturi subventionate". Potrivit lui Basescu, nota de plata a venit acum, pentru ca Romania nu a achitat aceste costuri la timp. Daca nu ar fi fost "satarul integrarii", a mai opinat Basescu, aceste costuri ar fi fost tot amanate. Romania gasind "un milion de motive" in ultimii 15 ani ca sa-si amane performanta.
×
Subiecte în articol: basescu politic