x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu i-a cerut lui Nica să plece

Băsescu i-a cerut lui Nica să plece

de Monica Iordache Apostol    |    Adriana Duţulescu    |    01 Oct 2009   •   00:00
Băsescu i-a cerut lui Nica să plece
Sursa foto: Dragoş Soica/JURNALUL NAŢIONAL

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut aseară ministrului de Interne, Dan Nica, să demisioneze, pentru "a debloca" situaţia din Coaliţie. Nica a refuzat, iar a treia zi de criză politică s-a terminat indecis.



Aseară, şeful statului l-a invitat pe Dan Nica la Cotroceni, pentru a-i cere să se gândească şi la posibilitatea de a renunţa la funcţia de ministru. În urma întâlnirii, Administraţia Prezidenţială a anunţat că "preşedintele l-a rugat pe domnul Nica să ia în considerare posibilitatea de a demisiona din funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor, pentru a debloca situaţia existentă în coaliţie". De la Cotroceni, Nica a plecat la Realitatea TV, unde a povestit că întâlnirea a durat opt-zece minute, timp în care l-a anunţat pe preşedinte că nu intenţionează să plece din Guvern şi că premierul ar trebui să demisioneze. Întâlnirea de aseară a pus punct celei de-a treia zile de criză politică de-a lungul căreia responsabilitatea pentru declanşarea ei a fost pasată de la PD-L la PSD, de la PSD la Cotroceni şi de la Cotroceni din nou la PSD. Dimineaţă, Adriean Videanu a mai dat un ultimatum PSD-ului să decidă dacă se retrage de la guvernare până la ora 15:00, când trebuia să aibă loc şedinţa de Guvern. Drept răspuns, liderii PSD au refuzat să participe la şedinţa Coaliţiei pe care Emil Boc o convocase de dimineaţă. În loc să meargă la Coaliţie, Mircea Geoană şi Dan Nica au preferat să meargă la Patriarhie, la slujba aniversară a IPF Daniel. Între timp, miniştrii PSD s-au adunat la sediul partidului, anunţând că vor merge la şedinţa de Guvern, deoarece ei sunt încă în funcţii. Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a spus că miniştrii au deja demisiile scrise, dar aşteaptă decretul de revocare din funcţie a lui Dan Nica. "Încă nu suntem în opoziţie, ne vom depune demisia în clipa în care va fi remaniat Dan Nica, până atunci suntem pe funcţie, membri ai Guvernului şi avem responsabilităţi instituţionale", a spus el. Purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, le-a spus anterior sindicaliştilor care protestau în faţa sediului PSD că manifestaţia lor "nu are nici o valoare", declarând că PSD "iese acum din Guvern". Până la ora închiderii ediţiei nu ieşiseră însă de la guvernare.

DEMISIE ÎN 30 DE MINUTE
Vicepremierul Dan Nica a organizat la sediul partidului o conferinţă de presă la care au participat Ecaterina Andronescu, Ion Bazac, Constantin Niţă, Marian Sârbu, Ilie Sârbu şi Cristian Diaconescu. În cadrul conferinţei, Nica a ţinut să amintească de "jurământul de credinţă faţă de ţară" pe care l-au depus miniştrii PSD şi a pasat din nou responsabilitatea crizei politice în curtea lui Traian Băsescu. Nica a precizat că miniştrii PSD vor participa la şedinţa de Guvern programată ieri, însă nu vor da curs unei discuţii în Coaliţie până când premierul Emil Boc nu-şi va retrage cererea de revocare sau preşedintele Traian Băsescu nu o va respinge. "Această criză nu poate fi deblocată în absenţa unei decizii a preşedintelui Traian Băsescu, de care depinde intrarea în normalitate, ca urmare a faptului că propunerea de revocare se află la domnia sa. Ori respinge cererea de revocare, ca nefiind întemeiată, pentru că argumentele care au fost acolo invocate sunt argumente de copii de grădiniţă", a susţinut Nica. "În momentul în care cererea de revocare este semnată, vă reafirm - pentru a înlătura intoxicarea jalnică pe care o tot fac cei de la PD-L şi căreia cădeţi victimă, şi îmi cer scuze pentru acest lucru - miniştrii în frunte cu cei pe care-i vedeţi aici au o decizie fermă, care este una categorică: în 30 de minute de la anunţarea acestui lucru îşi vor depune demisia", a spus Nica.

DEMITEREA LUI NICA, SEMNATĂ VINERI

Informaţiile vehiculate printre liderii PD-L, tot mai nerăbdători să rămână singuri la guvernare, indicau ieri că Traian Băsescu ar putea semna decretul de demitere a lui Dan Nica din funcţia de ministru "cel târziu până la sfârşitul săptămânii". Mai precis, strategia  lui Băsescu ar fi să opereze demiterea lui Nica chiar vineri, când va avea loc Congresul PSD pentru lansarea candidaturii lui Mircea Geoană.


×
Subiecte în articol: politic dan