x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, mai rău ca Putin: Ucraina e pierdută!

Băsescu, mai rău ca Putin: Ucraina e pierdută!

de Dan Constantin    |    25 Feb 2015   •   19:16
Băsescu, mai rău ca Putin: Ucraina e pierdută!

Ucraina e pierdută - este concluzia lui Băsescu Traian, fost preşedinte al României până acum două luni. El a exprimat puncte de vedere care depăşesc mesajele lui Putin în privinta acaparării Ucrainei, liderul de la Kremlin mărginindu-se la înglobarea Crimeei şi obţinerea unui statut privilegiat pentru regiunile separatiste din estul Ucrainei.

''Fidelul atlantist'' Băsescu merge astfel şi mai departe cu opiniile recente în care afirmă că România nu are forţa diplomatică şi economică să se implice în criza din Ucraina.

Într-un interviu televizat, Băsescu l-a îndemnat pe noul preşedinte al României să aştepte să se liniştească lucrurile şi să vadă ce poate face pentru românii din Ucraina. Într-un moment de răscruce al conflictului, când se fac eforturi internaţionale considerabile pentru aplicarea acordurilor de la Minsk, când la Paris se întâlnesc miniştrii de Externe ai celor patru ţări semnatare, Băsescu transmite un mesaj clar de la Bucureşti în favoarea separatiştilor prorusi, luând în râs iniţiativa diplomatică Merkel-Hollande. Băsescu aruncă în derizoriu întreaga evoluţie de sprijinire europeană a Ucrainei, definind această ţară ca ''un poligon al ambiţiilor polono- baltice, eşuate.''

Nici cei mai înfocaţi propagandişti ruşi nu au adus în plan public expresii de susţinere a ofensivei lui Putin aşa cum a făcut-o Băsescu Traian. Aceasta poate ridica suspiciunea că România duce o politică duplicitară pentru că fostul preşedinte al României a susţinut la Consiliul European, la reuniunile la care a participat, impunerea de sancţiuni economice şi politice împotriva Rusiei.

Băsescu a mai dat o ''mostră'' de apărare a interesului naţional afirmând că propunerea lui Hellvig la conducerea SRI ar fi făcută de Klaus Iohannis pentru a mulţumi Germania.

Prin poziţiile exprimate de Băsescu, revine în actualitate întrebarea pe care i-a pus-o Claudiu Săftoiu la demiterea din funcţia de sef al Serviciului de Informaţii Externe: domnule Preşedinte, dvs. cu cine tineţi de fapt - cu noi sau cu ruşii?

Pregătise debarcarea lui Coldea


În interviul de marţi seară de la B1TV, Traian Băsescu a dezvăluit că a vrut să-l revoce pe actualul director interimar al SRI, Florian Coldea, după apariţia fotografiilor cu Elena Udrea şi Alina Bica la Paris. "Am avut decretul scris, numai că nu l-am semnat, că am primit un alt raport al serviciului care arăta o altă realitate decât cea intuită", a spus Băsescu. El a arătat că decretul de revocare a lui Coldea a fost scris, dar înainte de a-l semna a cerut un raport."Am cerut de la juridic să-mi facă decretul, sub rezerva semnării dacă nu primesc un raport care să fie convingător", a explicat Băsescu, adăugând că dacă raportul confirma, ar fi semnat decretul deoarece era evidentă implicarea SRI într-un joc politic. El a mai spus că raportul a fost foarte convingător şi nu implică SRI. Întrebat de ce îl revoca pe Coldea şi nu pe Geroge Maior, care era directorul SRI, Băsescu a răspuns:” Trebuia să mă duc la Parlament, treabă complicată. Toate variantele erau posibile în capul meu la acel moment. Pentru că generalul Coldea e şeful operativului, scurt”.

Nu l-au informat serviciile despre Mircea Băsescu

Fostul preşedinte a mai spus că nu i-a plăcut că în ultimele luni de mandat, serviciile începuseră să-l ocolească şi să-şi caute soluţii pentru viitor. El a dat exemplul legilor Big Brother. “Peste noapte s-a umflat capul unor parlamentari să facă legi. Prin acest tertip legal, serviciile au evitat să ajungă în CSAT şi cu legea cartelelor pre-pay şi cu stocarea datelor. Cele două legi nu au fost făcute fără ca serviciile să ştie, iar pentru cyber-security (n.r. legea securităţii cibernetice) ostentativ guvernul nu a mai trimis să ia aviz CSAT”, a spus Băsescu. “Nu mi-a plăcut deloc. E clar că instituţiile şi-au căutat soluţiile viitorului”, a adăugat el. Un alt exemplu în care serviciile nu l-au informat a fost cazul fratelui său, Mircea Băsescu. “Discut de mine, instituţiile statului asigură securitatea preşedintelui, demnitarilor, cum a fost posibil să ajungă cu fratele meu în situaţia în care s-a ajuns şi eu să nu ştiu? Aici nu a fost nicio anchetă penală până nu a apărut filmuleţul(...) Se ajunge la cumnatul premierului, dom'ne, l-a informat cineva? Discutăm despre securitatea primilor oameni în stat. Serviciile trebuiau să informeze”, a afirmat Băsescu.

Vizite la Udrea, telefoane zilnice

Fostul preşedinte a susţinut în continuare că are încredere în Elena Udrea şi a spus i-ar părea rău să fie condamnată deoarece este cea mai mare investiţie politică a sa. Băsescu a recunoscut că a vizitat-o acasă, în arest la domiciliu, şi a vorbit zilnic la telefon cu ea încercând să o convingă că nu a abandonat-o.  “Am încredere în justiţie, am încredere în Elena Udrea, e ridicol să spui că a furat bani de la Gala Bute. În toată perioada asta de când îi e foarte greu să ştiţi că sunt unul care vorbeşte cu ea în fiecare zi, mă duc la ea în arest, am fost la ea acasă, în arestul la domiciliu, am nimerit când erau avocaţii, asta e... Încerc să o conving că nu am abandonat-o (…) Eu sper să nu fie condamnată, e cea mai mare investiţie politică pe care am făcut-o. Am văzut bilanţul DNA, rata de succes e 90%, nu 100%, sper ca Elena Udrea să fie în acei 10”, a afirmat Băsescu.

Debarcarea lui Ponta, înainte de Paşti


Fostul preşedinte a făcut şi o previziune:  guvernul Ponta va fi dărâmat. “Intuiţia îmi spune că se şubrezeşte solidaritatea....Dacă şi preşedintele face un mic efort, Ponta nu mănâncă ouă roşii la Palatul Victoria. Şi preşedintele Iohannis trebuie să ajute un pic. Să şubrezeascăpremierul. Păi la câte face Ponta.... Bine, e alt stil, eu aş fi făcut-o. Eu simt că se şubrezeşte coaliţia”, a spus Băsescu. El a susţinut că dacă nu-l eroda doi ani şi jumătate “cu plagiatul, cu SIE, cu furtul de la Rompetrol, cu Roşia Montană, Ponta probabil câştiga alegerile”. “Eu am spus deliberat că nu te las de capul tău orice s-ar întâmpla. Eu nu cer nimic de la Iohannis, să ne înţelegem foarte bine. Opţiunea mea şi a Elenei Udrea a fost că Ponta nu trebuie să iasă preşedinte, dar nu a fost niciun fel de simpatie pentru Iohannis. E soluţia mai bună pentru democraţie. Nici acum nu mi-am schimbat convingerea că un om ca Ponta, lipsit de caracter şi plagiator, ar fi fost o catastrofă”, a mai spus Băsescu.

×