Preşedintele Traian Băsescu a aprobat numirea celor şase procurori propuşi de Ministrul Justiţiei, afirmând că le-a cerut acestora să formeze o echipă, iar în mod special procurorului general Tiberiu Niţu să afle, până anul viitor, cine a luat decizia politică de a scoate armata cu muniţie de război în timpul Revoluţiei din 1989.
"Am emis decret pentru nominalizarea celor şase procurori. Am avut discuţii cu toţi cei şase. Mesajele mele pentru ei, având în vedere că se află la vârful parchetelor au fost următoarele; Primul şi cel mai important, să facă echipă împreună. Al doilea lucru, să ridice nivelul de eficienţă, dar şi nivelul calitativ al luptei anticorupţie. Al treilea, lupta împotriva crimei organizate. Am stabilit cu toţi cei şase că ceea ce s-a întâmplat până în prezent în lupta anticorupţie reprezintă standardul minim. Ei pleacă de pe o platformă a rezultatelor minime obţinute până acum. Aşteptarea mea este să ridice nivelul de eficienţă în ambele domenii. I-am atenţionat pe toţi procurorii că, dincolo de condamnări, este la fel de important şi recuperarea daunelor produse. Le-am solicitar să utilizeze în mod major procedura de confiscare extinsă, care există în lege, nu e nevoie de modificarea Consituţiei", a spus Băsescu.
Preşedintele a spus că în cazul procurorului general Tiberiu Niţu nu a fost vorba de un târg, ci că l-a numit în baza competenţelor sale.
"Desemnarea domnului Niţu nu era un târg de nerefuzat cum i-au spus mulţi. Pur şi simplu a fost o solţie la care am ajuns la fel cum am ajuns la desemnarea oricărui procuror cu funcţie de conducere în Parchetul General, DIICOT şi DNA în ultimii opt ani de când sunt preşedinte. Întotdeauna a fost o discuţie între mine şi ministrul Justiţiei, tocmai pentru a evita o respingere. Când aceste discuţii nu au avut loc, au existat respingeri. (...) Aş vrea să închid specuaţiile legate de târg. Acordul de coabitare nu mă obliga la desemnarea unui candidat pe care nu l-aş fi preferat. Discutând cu domnul Niţu m-am convins că poate face faţă funcţiei şi că Justiţia nu se va prăbuşi şi nici nu va fi pusă sub control politic", a spus Băsescu.
Preşedintele a adăugat că în discuţiile cu Niţu a avut o cerere specială.
"Pentru domnul procuror general Niţu am avut o solicitare specială, dincolo de a face echipă cu adjuncţii Bogdan Licu şi Codruţ Olaru, care este o restanţă din vremea doamnei Kovesi. Mă refer la clarificarea măcar a două aspecte din Revoluţie. Cine a luat decizia politică şi a cerut ministrului Apărării să fie scoasă armata împotriva poporului şi mai ales armata cu muniţie de război? Sunt de acord că e dificil să stabileşti exact cine a tras, dar istoria noastră are dreptul să consemneze în ce cadru s-a luat decizia politică ca la Revoluţie să fie scoasă armata cu muniţie de război. Este un răspuns pe care domul procuror Niţu trebuie să-l dea până anul viitor. De asemenea, cine este cadrul care a luat decizia să fie înarmate gărzile patriotice cu şi să le dea şi muniţie. Sunt două decizii politice esenţiale care au generat peste 1.000 de victime. Aceste dăuă răspunsuri trebuie să mi le dea domnul procuror Niţu într-un timp rezonabil", a spus Băsescu.