x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu porneşte războiul înregistrărilor

Băsescu porneşte războiul înregistrărilor

de Gabriela Antoniu    |    16 Iul 2014   •   18:17
Băsescu porneşte războiul înregistrărilor
Şeful statului ameninţă că va face publice şi alte discuţii pe care le-a avut cu premierul Ponta

Preşedintele Traian Băsescu l-a avertizat ieri pe premierul Victor Ponta că dacă va “perpetua minciunile”, va fi obligat să pună “în realitate” modul în care se desfăşoară discuţiile. Fostul şef al SRI, Costin Georgescu, nu exclude ca înregistrările cu care ameninţă Băsescu să fie depozitate într-o cameră de la Cotroceni pe care şeful statului a sigilat-o şi încuiat-o acum doi ani, când a fost suspendat din funcţie. “S-ar putea să-l arăt cum arăta de când este premier. Când am spus că se poartă ca un pisicuţ când este cu mine, să ştiţi că nu am exagerat deloc şi dacă vom ajunge la stadiul să încerce să perpetueze această minciună publică – ce îi face el preşedintelui când vine la Cotroceni – voi fi obligat să iau măsuri de punere în realitate a modului cum se desfăşoară discuţiile. De regulă, discuţiile noastre, consultările noastre au avut un suport economic”, a declarat şeful statului la B1 TV , conform Agerpres.

I s-a umplut paharu’

Preşedintele a precizat că a respectat întotdeauna cutuma cu privire la discuţiile de la Palatul Cotroceni, însă la întâlnirea de luni s-au depăşit “nişte limite”. “Aduceţi-vă aminte că Victor Ponta a mai făcut şi declaraţii de genul «în timpul consultărilor, preşedintele îşi căuta sticla de whisky pe lângă fotoliu». Şi am tot înghiţit...”, a adăugat şeful statului. Băsescu a spus că a dat publicităţii înregistrarea discuţiilor fiind deranjat de faptul că premierul a susţinut că s-a purtat ca un bădăran cu ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu. “Iar faptul că Victor Ponta a făcut declaraţii extrem de urâte – «preşedintele nepregătit» – când de fapt ei erau nepregătiţi –, «preşedintele a jignit-o pe doamna ministru şi i-a spus că diploma lui valorează mai mult decât cea de la Harvard»... Sunt lucruri pe care, la un moment dat, nu le mai poţi tolera. Vă asigur însă că dacă, la un moment dat, aş lua decizia să fac publice întâlnirile pe care le-am avut cu Victor Ponta, este un lucru de luat în considerare. Nu există niciun protocol. Acolo ştie toată lumea când vine la preşedinte apasă pe buton când vorbeşte şi se înregistrează”, a afirmat el.

Moda înregistrărilor, introdusă de Băsescu

Filmarea discuţiilor pe care le are preşedintele României a apărut în mandatul lui Traian Băsescu. Un fost consilier prezidenţial a confirmat pentru DCNews că, la venirea la Cotroceni, existau dispozitive de înregistrare audio, pentru întâlniri oficiale cu delegaţii străine, dar nu şi camere video. Un director al SPP a precizat, de asemenea, că până la venirea lui Băsescu la Cotroceni discuţiile preşedintelui cu membri ai Executivului nu erau filmate sau înregistrate audio. “Discuţii de acest fel, între preşedinte şi premier sau cu şefii serviciilor speciale ori cu miniştri, nu se înregistrau în timpul lui Emil Constantinescu, a declarat Costin Georgescu, fost director al SRI, pentru dcnews.ro. Eram o echipă care conducea ţara, nu ne suspectam între noi, nu aveam de ce să ne înregistrăm unii pe alţii. Se înregistrau doar discuţiile din CSAT, cum este şi normal. Acolo se fac stenograme, sunt stabilite reguli pentru arhivare şi secretizare”.

Înregistrările, depuse într-o cameră sigilată

Costin Georgescu a explicat de ce trebuie înregistrate discuţiile cu delegaţii din străinătate. “E normal să se facă o înregistrare a discuţiilor cu delegaţiile din străinătate. Se foloseşte translator, se pot ivi neînţelegeri, există banda. Nu mai ţin minte dacă se înregistra şi video. Dar dacă se filma, era o singură cameră, nu aşa, filmări ca într-un studio tv, cum am văzut acum la Cotroceni. Oricum, există o regulă a diplomaţiei: nu poţi face publice casetele decât cu acordul ambelor părţi”, spune dl Georgescu. Fostul şef al SRI a fost întrebat dacă e normal ca unele înregistrări să fie publicate şi altele nu. “Gestul nu dă bine. Afectează imaginea externă, arătând disensiuni între preşedinte şi premier, acum când România ar trebui să fie unită pe tema comisarului european. Nu am un alt exemplu, din ţară sau străinătate, când să se fi desecretizat astfel de discuţii. Nici Iliescu, nici Constantinescu n-au făcut-o”, a răspuns Costin Georgescu. Fostul şef al SRI a mai spus că nu ştie să existe o lege care să reglementeze păstrarea unor astfel de înregistrări. “Guvernul ar putea emite o ordonanţă, iar Parlamentul să voteze rapid o lege pentru reglementarea situaţiei. Riscăm să cădem în ridicol. De exemplu, la referendum, când Traian Băsescu a fost nevoit să plece de la Cotroceni, a încuiat o cameră şi a sigilat-o, n-a intrat nimeni în ea. Nu e normal. Poate acolo se aflau aceste casete cu înregistrări. Preşedintele interimar nu putea fi împiedicat să aibă acces la aceste înregistrări, pentru că avea toate prerogativele preşedintelui”, a spus Costin Georgescu.

×