x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: România a reuşit să valorifice dobândirea statutului de membru NATO

Băsescu: România a reuşit să valorifice dobândirea statutului de membru NATO

31 Mar 2014   •   12:35
Băsescu: România a reuşit să valorifice dobândirea statutului de membru NATO

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat luni că la zece ani de la aderarea României la NATO, ţara noastră are profilul unui 'stat deplin integrat, apt să îşi îndeplinească toate angajamentele asumate, cu o greutate strategică relevantă şi o activitate ce îl face un aliat serios, angajat şi responsabil'.

'Afirmăm cu deplină convingere că România a reuşit să valorifice, într-un mod eficient, dobândirea acestui statut de membru NATO. La un deceniu de la aderare, profilul României în cadrul NATO este a unui stat deplin integrat, apt să îşi îndeplinească toate angajamentele asumate, cu o greutate strategică relevantă şi o activitate ce îl face un aliat serios, angajat şi responsabil', a declarat şeful statului la ceremonia aniversării a zece ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Băsescu a arătat că după momentele care au marcat aderarea României la NATO a început şi manifestarea internă, în interiorul Alianţei Nord-Atlantice. Şeful statului a spus că aderarea României la NATO, în cadrul celei mai ample runde de extindere din istoria Organizaţiei, a adus spaţiului securitate, stabilitate şi libertate, de la Marea Baltică la Marea Neagră. El a susţinut că în perioada care s-a scurs de la momentul aderării, prezenţa României în NATO a fost ghidată de două obiective majore.

'În primul rând, am aderat la o comunitate de democraţii şi la principiile civilizaţiei politice asumate de aceasta. Apoi, am asumat ideile unei viziuni comune, care să ne ghideze în asigurarea securităţii popoarelor noastre şi în conformitate cu care să ne concepem acţiunile de răspuns în faţa unor ameninţări', a subliniat Băsescu, potrivit Agerpres.

Preşedintele a menţionat că cei 10 ani de la aderarea României la NATO coincid cu împlinirea a 65 de ani de la înfiinţarea Alianţei, 'moment de bilanţ şi reflecţie asupra viitorului acesteia'.

Traian Băsescu a mai spus că România a atins, astfel, cel mai înalt nivel de securitate pe care l-a avut în întreaga sa existenţă, fiind aliată, concomitent, cu toate puterile euroatlantice.

Potrivit lui Băsescu, calitatea de membru NATO nu este 'un dat', aceasta venind 'cu o sumă de responsabilităţi, ca membru a unei comunităţi de valori politice, fiind vorba despre susţinerea democraţiei, a libertăţii individuale, a supremaţiei legii şi a pieţei libere, dar şi rezolvarea paşnică a disputelor, un climat de deschidere, transparenţă şi cooperare internaţională, în vederea abordării eficiente a provocărilor actuale'.

'Respectarea consecventă a acestor principii este prima garanţie a funcţionării apărării colective în cadrul Alianţei', a mai declarat Traian Băsescu.

×