x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu şi-a desemnat prim-ministru: Lucian Croitoru

Băsescu şi-a desemnat prim-ministru: Lucian Croitoru

de Monica Iordache Apostol    |    15 Oct 2009   •   00:00
Băsescu şi-a desemnat prim-ministru: Lucian Croitoru
Sursa foto: Christian Sylva/Jurnalul Naţional

Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat ieri pentru funcţia de premier pe Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, respins recent de parlamentari la audierile pentru numirea noului CA al Băncii Naţionale. Băsescu şi-a motivat decizia anunţând în premieră că FMI şi-a amânat misiunea de evaluare în Româ­nia până când vom avea un nou guvern funcţional, aprobat de Parlament. PNL şi PSD, care l-au propus pe Klaus Johannis, au reacţionat vehement, anunţând că vor apela la Curtea Constituţională pentru a tranşa conflictul.




● Ora 12:00. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, declară la o dezbatere organizată de Săptămâna Financiară că liberalii nu vor vota în Parlament decât în favoarea unui guvern alcătuit de Klaus Johannis, o propunere care "nu a fost menită să creeze probleme preşedintelui". Anto­nescu reia anunţurile conform cărora, dacă preşedintele nu e de acord cu nominalizarea lui Johannis, Curtea Constituţională va fi sesizată cu privire la un eventual conflict între Parlament, în cadrul căruia s-a format o majoritate de 65%, şi Preşedinţia, care nu vrea să ia în seamă noua majoritate. Antonescu l-a mai elogiat şi pe Mircea Geoană, pentru că a acţionat "prezidenţial", acceptând propunerea PNL pentru postul de premier.


● Ora 12:30. Deşi Mircea Geoană participa la aceeaşi dezbatere cu liberalul Crin Antonescu, în biroul acestuia începeau să se strângă iar foşti miniştri, precum Ionuţ Bazac, sau lideri liberali, precum Ludovic Orban şi Radu Stroe. Udemeristul Kelemen Hunor şi-a făcut şi el apariţia pentru a asculta din biroul lui Geoană anunţul preşedintelui, programat la ora 13:30.


● 13:30. Crin Antonescu anunţă că va susţine o declaraţie ulterioară celei lui Traian Băsescu la sediul PNL. Liderul li­beral nu calcă pe la Cabinetul lui Geoană, iar PNL-iştii sunt destul de iritaţi că Radu Stroe a fost cel a acceptat ca paşii următori nominalizării premierului să fie discutaţi pe teritoriul PSD, cu toată presa aşteptând la uşă. Esti­mările noii coaliţii PSD+PC-PNL-UDMR-minorităţi sunt că Traian Băsescu nu-l va accepta pe Johannis şi va avansa nenumărate propuneri fără susţinere parlamentară pentru a prelungi interimatul Cabinetului Boc până după alegerile prezidenţiale, astfel încât acestea să fie organizate tot de Executivul actual. Liderul deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, anunţa, la o ţigară fumată pe holuri, că minorităţile îl vor propune pe Johannis premier şi după alegerile prezidenţiale. "Cele 18 voturi ale noastre sunt foarte va­loroase", argumenta Pambuccian iluzia că minorităţile vor putea propune vreodată vreun premier. Problema acută a lui Pambuccian era însă că în biroul lui Geoană nu se fumează. "De când nu e Viorel (Hrebenciuc - n.n.) au tot felul de principii europene şi nu se mai poate fuma", dezvăluia astfel Pambuccian două lucruri. Unu: Viorel Hrebenciuc nu a participat la negocierea noii majorităţi parlamentare. Doi: Viorel Hrebenciuc viciază "principiile europene" ale pesediştilor.


● 13:30. Preşedintele Traian Băsescu anunţă că l-a desemnat pentru funcţia de premier pe Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, motivând că nu mai putea prelungi perioada de consultări între partide.


● 13:50. Crin Antonescu declară la sediul partidului că decizia preşedintelui este iresponsabilă şi că şeful statului este responsabil pentru prelungirea crizei. "Dacă voi fi ales preşedinte, Klaus Johannis va fi premier, iar amânarea numirii lui se va face cel târziu până la 6 decembrie", declară Crin, luând ca termen data turului al doilea al prezidenţialelor. Antonescu spune că nu poate fi oprită o criză acceptând o dictatură, şi că preşedintele a vrut doar să demonstreze că toată lumea face în ţara asta ce vrea el. În final, Antonescu anunţă că va solicita convocarea celor două Camere parlamentare, pentru a discuta despre situaţia politică creată şi despre adoptarea unei hotărâri care să demonstreze că există o majoritate parlamentară pe care preşedintele o ignoră.


● 13:55. Dintr-o anexă a Cabinetului lui Geoană iese, misterios, liberalul Radu Stroe, care, pe picior de fugă, spune că n-a avut nici o treabă cu Geoană. A stat, chipurile, în anexă, şi a stabilit paşii următori împreună cu ceilalţi repre­zentanţi ai noii majorităţi parlamentare.


● 14:00. Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, îl acuză şi el pe şeful statului că practică "un şantaj politic" pentru păstrarea Guvernului Boc-Blaga-Udrea în vederea controlului asupra resurselor şi organizarea alegerilor. În viziunea lui Geoană, Croitoru ar putea fi ministru de Finanţe în Guvernul Johannis. Geoană se răzgândeşte însă într-o secundă, amintindu-şi că şi Mihai Tănăsescu ar fi un bun ministru de Finanţe. Geoană mai solicită oficial trecerea PD-L în opoziţie şi anunţă sesizarea Curţii Constituţionale pentru conflictul dintre instituţii. Întrebat dacă PSD este dispus sau nu să discute cu Lucian Croitoru, Mircea Geoană răspunde că social-democraţii sunt oameni "civilizaţi". El a subliniat că PSD nu este dispus să îi acorde sprijinul în Parlament premierului desemnat, Lucian Croitoru.
● 14:00. Primarul Sibiului, Klaus Johannis, declară că a fost sunat de preşedintele Traian Băsescu înainte ca acesta să anunţe în mod public decizia privind nominalizarea premierului.


● 14:45. Şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, anunţă că reprezentanţii FMI vor sosi în România imediat după ce noul cabinet va fi format. "Fondul Monetar Internaţional (FMI) urmăreşte îndeaproape evoluţiile politice din România şi nu anticipează o întrerupere a acordului sau o schimbare în poli­tica Fondului ca rezultat al acestor evoluţii", a declarat şeful misiunii FMI pentru România.


● 14:50. Noul prim-ministru desemnat, Lucian Croitoru, pleacă de la Palatul Cotroceni spre sediul BNR.


● 14:50. Kelemen Hunor declară că dacă Lucian Croitoru va solicita, UDMR va discuta cu acesta, Uniunea apreciind că, în afară de "dialog şi înţelepciune", nu există altă ieşire din criza declanşată în 2008, prin formarea coaliţiei PSD-PDL. "Dacă Lucian Croitoru solicită o întâlnire cu UDMR, nu o vom refuza", a spus Kelemen Hunor.


● 15:00. Se anunţă pentru ora 17:00, La Palatul Victoria, întâlnirea dintre Emil Boc şi premierul desemnat, Lucian Croitoru.


● 15:20. Liderul grupului minorităţilor din Parlament, Varujan Pambuccian, declară că îl consideră pe Klaus Iohannis candidatul lor şi nu renunţă la nominalizarea lui pentru funcţia de premier. El spune însă că deputaţii minorităţilor vor discuta cu premierul desemnat, Lucian Croitoru.


● 15:45. Înainte de întâlnirea cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, premierul desemnat, Lucian Croitoru, declară că există şanse pentru obţinerea unei majorităţi în Parlament şi va forma un guvern politic, dar va încuraja prezenţa specialiştilor susţinuţi de partide. El spune că nu are în vedere un mandat de "o săptămână sau două luni".


● 16:00. Preşedintele PD-L Cluj, Daniel Buda, consideră că actuala majoritate parlamentară ar putea suferi modificări în următoarele zile, astfel încât Guvernul condus de premierul desemnat Lucian Croitoru să treacă de Parlament. El a precizat că şi-ar fi dorit ca Emil Boc să fie desemnat premier. "Desemnarea lui Lucian Croitoru este o propunere echilibrată, iar domnul Croitoru este o persoană mai mult decât pregătită profesional pentru aceste condiţii de criză economică. Cred că premierul desemnat va reuşi să coaguleze o majoritate parlamentară necesară în Parlament", a afirmat Daniel Buda.


● 16:30. Presa internaţională relatează pe larg despre nominalizarea economistului Lucian Croitoru pentru funcţia de premier al României, observând că acesta va avea dificultăţi în obţinerea sprijinului în Parlament, deşi ţara se confruntă cu probleme economice.

● 16:45.
Premierul desemnat, Lucian Croitoru, soseşte la Palatul Victoria, pentru o discuţie cu prim-ministrul în exerciţiu, Emil Boc, privind problemele guvernării.


● 17:30. Decretul privind desemnarea lui Lucian Croitoru ca prim-ministru este publicat în Monitorul Oficial.

● 20:00. Invitat la Antena 3, premierul desemnat Lucian Croitoru declară că doreşte ca de astăzi să înceapă cât de repede consultări cu partidele, menţionând însă că nu a fost stabilit concret un calendar, că aceste discuţii nu se vor face în grabă şi că nu are un sentiment de siguranţă că va reuşi. El a mai spus că România va primi în perioada următoare sumele importante pe care le aşteaptă de la UE şi FMI doar dacă autorităţile de la Bucureşti îşi vor respecta angajamentele faţă de aceste organisme.

● 20:20. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, declară că premierul desemnat de şeful statului "este un pion de sacrificiu pentru domnul Băsescu şi cred că nici el nu ştie în ce s-a băgat".






×
Subiecte în articol: politic