x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu şi Udrea, vodevil “a la Argentina”

Băsescu şi Udrea, vodevil “a la Argentina”

20 Aug 2014   •   20:28
Băsescu şi Udrea, vodevil “a la Argentina”
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR/Agerpres Foto

Palatul Cotroceni, loc încărcat de istorie, este terfelit de Băsescu Traian şi Udrea Elena, care transformă instituţia prezidenţială într-o scenă de vodevil. Cei doi vor să pară ghidaţi de scenariul dramoletei de succes “Evita Peron”. Dictatorul argentinian care s-a căsătorit cu dansatoarea Evita îşi promovează iubita ca vicepreşedinte şi apoi în fruntea statului. Se întâmpla în anii ’50. La noi, Udrea vrea să ajungă preşedintă după mandatul de dictator al lui Băsescu.
Azi s-a jucat marea scenă a  blagoslovirii Elenei pentru candidatură. Formalitatea a fost puţin “şifonată” de candidatul Cristian Diaconescu, desemnat anterior de Băsescu Traian, pentru care şi semnase în lista de susţinere. Un fleac pentru Elena să-l trimită pe Diaconescu pe “strada independenţilor”.
Acum, urmează marele bâlci. Băsescu îşi termină mandatul bătându-şi joc de instituţia prezidenţială, călcând în picioare Constituţia. Până în decembrie, el va reprezinta România la importante reuniuni UE şi NATO.
La 30 august se plimbă cu tinicheaua de coadă la Consiliul European, iar la 4-5 septembrie la Summitul NATO.
Peron de Dâmboviţa va fi de tot râsul. O poziţie periculoasă însă pentru România, vulnerabilizată în vremuri grele chiar de propriul preşedinte care şi-a pierdut busola.
Dan Constantin
______________________

Binecuvântarea de la Cotroceni. Elena Udrea s-a dus la Preşedinţie pentru a-şi pregăti campania electorală
Zarvă mare în media pentru o ştire potrivit căreia preşedintele PMP, Elena Udrea, şi mai mulţi membri din conducerea formaţiunii urma să aibă o întrevedere cu preşedintele Traian Băsescu la Palatul Cotroceni. Informaţia a ţinut capul de afiş al zilei de miercuri, mai ales că din noianul de pretendenţi la fotoliul de preşedinte de la Cotroceni Băsescu a ales s-o primească la sfat taman pe doamna Udrea.
“Întâlnirea dintre Elena Udrea şi Traian Băsescu de la Cotroceni este un lucru la care ne aşteptăm cu toţii. Udrea vrea să primească binecuvântarea de la Traian Băsescu, de aceea face această vizită. Scopul politic al Elenei Udrea din ultimele luni a fost acela de a continua regimul Băsescu, iar nominalizarea fostului şef al Cancelariei Prezidenţiale pentru alegerile din acest an a creat o adevărată nemulţumire din partea protejatei lui Traian Băsescu”, a declarat deputatul Virgil Guran, vicepreşedinte al Partidului Liberal Reformator (PLR), despre această întâlnire. Anticipa, desigur, răspunsul oferit de Udrea la ieşirea de la palat.
La întrevederea programată pentru ora 16:00 au mai participat secretarul general al PMP, Cristian Petrescu, deputatul Eugen Tomac şi câţiva dintre vicepreşedinţii partidului, afirmau surse din partid pentru Agerpres.
Udrea, care a fost desemnată de Colegiul Director al PMP să candideze la alegerile prezidenţiale, a afirmat că şi-ar dori să obţină sprijinul lui Traian Băsescu în cursa pentru fotoliul de la Cotroceni.

Gafa dinaintea întâlnirii
Înaintea întâlnirii, însă, ea a făcut o gafă, după cum remarca şi Hotnews: a declarat că îi va cere sprijinul lui Băsescu, precizând că “orice cetăţean poate semna pentru mai mulţi candidaţi”, cunoscut fiind că Băsescu a semnat deja pentru lista de susţinători a lui Cristian Diaconescu, propus iniţial de Udrea. “Or, legea pentru alegerea preşedintelui, în forma actualizată şi în vigoare, este cât se poate de clară: «Candidaturile propuse de partidele şi de alianţele politice, precum şi candidaturile independente pot fi depuse numai dacă sunt susţinute de cel puţin 200.000 de alegători. Un alegător poate susţine un singur candidat»“, notează Hotnews. Udrea a repetat ideea şi la turul de forţă făcut la mai multe posturi de televiziune marţi seara. Dacă preşedintele decide să o susţină pe Udrea, nu va mai putea semna pe lista ei de susţinători şi nici cele câteva mii de semnături strânse de PMP pentru Cristian Diaconescu nu se vor putea regăsi, legal, şi pe listele Elenei Udrea. Legea 370/2004 pentru alegerea preşedintelui republicată nu lasă loc la interpretări, subliniază sursa citată.

Băsescu va prezenta concluziile
Foarte sigură pe reuşită, doamna Udrea a făcut declaraţii după vizita la Cotroceni pentru unul dintre posturile de televiziune de casă, afirmând că i-a prezentat preşedintelui strategia şi că Diaconescu este deja istorie. Cu un discurs de persoană deja victorioasă, Udrea a lăsat să-i scape o informaţie cel puţin curioasă pentru funcţia supremă în stat: “Concluziile le va prezenta Traian Băsescu”.
Întrebată dacă Traian Băsescu rămâne o posibilă variantă pentru funcţia de prim-ministru, Udrea a replicat: “Nu am luat în calcul această variantă”, pentru a amorţi tabăra adversă şi, oricum, convinsă că este “cel mai potrivit candidat” şi că “e nevoie să fie dus mai departe proiectul lui Traian Băsescu”.
Doamna Udrea a avut însă deja un contestatar în propriul partid, în persoana vicepreşedintelui PMP şi europarlament Cristian Preda, dar şi de pe margine, fostul său admirator şi coleg de partid Teodor Baconschi.

Postarea lui Baconschi, ştearsă de la Facebook

Dacă Preda considera că în locul candidaturii lui Udrea i se potrivea mai degrabă demisia, Baconschi s-a lăsat dus de val pe pagina sa de Facebook şi, într-o postare “supărată”, constata că “ţopârlănia distruge România”. “De câţiva ani buni suntem izolaţi internaţional şi tot mai dispreţuiţi. Nivelul vieţii publice a coborât neîncetat. Neamul prost s-a cocoţat pe platouri, pe funcţii ministeriale, pe candidaturi la Preşedinţie. (...) Orice târfă dă lecţii poporului român”. Postarea a dispărut ca prin minune, însă utilizatorii reţelei de socializare, mai vigilenţi decât criticii postării, au reuşit să o imortalizeze în capturi foto, ulterior repostate şi rostogolite în reţea.

6 la sută
Vicepreşedinta PSD, senatoarea Gabriela Firea, consideră că Elena Udrea are şanse să obţină un scor în jur de 6%, procent similar celui obţinut de către PMP la alegerile europarlamentare din luna mai. Potrivit senatoarei PSD, “ar fi previzibil” ca Elena Udrea şi Cristian Diaconescu, fostul candidat anunţat de PMP şi actual candidat independent pentru prezidenţiale, să împartă acest procent de 6%.
“Elena Udrea intra în viaţa publică în urmă cu aproape zece ani. Averea fostei blonde de la Cotroceni a fost mereu subiect de presă, dar niciodată temă pentru procurori. În cei zece ani de când Traian Băsescu este preşedintele României, conturile Elenei Udrea s-au rotunjit din afaceri controversate. A intrat cu poşete şi tocuri în politică, dar a ajuns să deţină milioane de lei, 27 de terenuri, două case şi bijuterii de mii de euro”, scrie antena3.ro.
Şeful campaniei prezidenţiale a Elenei Udrea este Eugen Tomac. Acesta va mobiliza în zilele următoare filialele PMP din toată ţara pentru a-i strânge lui Udrea cele 200.000 de semnături necesare pentru înscrierea în cursa prezidenţială, mai scrie sursa citată.
Marina Constantinoiu


×