x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu solicită reexaminarea unor modificări la Legea privind organizarea și funcționarea SRR și SRTV

Băsescu solicită reexaminarea unor modificări la Legea privind organizarea și funcționarea SRR și SRTV

28 Oct 2013   •   18:37
Băsescu solicită reexaminarea unor modificări la Legea privind organizarea și funcționarea SRR și SRTV

Președintele Traian Băsescu a semnat luni cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune, informează agerpres.ro. Cererea a fost trimisă președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, în forma sa inițială, Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune prevedea, în Art. 42, că 'finanțarea necesară producerii și difuzării emisiunilor radiofonice și de televiziune adresate străinătății, precum și dezvoltării acestei activități se asigură din fondurile alocate de la bugetul de stat' și că 'sumele necesare se evidențiază separat în bugetul fiecărei societăți, pe baza programelor stabilite potrivit legii'.

În forma trimisă la promulgare, în conformitate cu Art. 43 alin. 11 'Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune pot înființa, cu avizul consultativ al comisiilor parlamentare pentru cultură ale Senatului și Camerei Deputaților, persoane juridice de drept privat și pot dobândi calitatea de asociat în cadrul unor asemenea entități sau, după caz, pot achiziționa acțiuni / părți sociale ale unei societăți comerciale existente, în condițiile legii.'.

Potrivit comunicatului de presă al Președinției, pentru dezvoltarea ori extinderea activităților specifice, în țară și în străinătate, se creează trei modalități legale la care pot recurge Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune: (1) înființarea unei persoane juridice de drept privat, (2) dobândirea calității de asociat în cadrul unei persoane juridice de drept privat sau (3) achiziționarea de acțiuni/părți sociale în cadrul unor societăți comerciale existente.

'În privința modalităților (2) și (3), prevăzute de lege, opinăm că această reglementare este vagă, fără să ofere condiții de eligibilitate și oportunitate. Totodată, considerăm că Legea trebuie să prevadă criterii clare de asociere, respectiv de achiziționare de părți sociale/acțiuni, în vederea construirii unui cadru legal predictibil, cu atât mai mult, cu cât finanțarea acestor operațiuni se face din fonduri alocate de la bugetul de stat', se arată în cererea de reexaminare transmisă de Traian Băsescu. 

×
Subiecte în articol: srr srtv