x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, discuţii despre scutul antirachetă la ceremonia de întronizare a papei Francisc

Băsescu, discuţii despre scutul antirachetă la ceremonia de întronizare a papei Francisc

19 Mar 2013   •   11:49
Băsescu, discuţii despre scutul antirachetă la ceremonia de întronizare a papei Francisc
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Preşedintele Traian Băsescu a avut o discuţie cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden, la ceremonia de inaugurare a pontificatului Papei Francisc de la Vatican, subiectul fiind scutul antirachetă, informează agerpres.ro.

"Domnul preşedintele Traian Băsescu a avut o discuţie cu vicepreşedintele SUA, domnul Joe Biden, la ceremonia de inaugurare a pontificatului Papei Francisc de la Vatican. Domnul vicepreşedinte Joe Biden a reconfirmat că programul scutului antirachetă din România nu va fi afectat în niciun fel de noile decizii luate la Washington şi că programul va continua aşa cum a fost discutat cu autorităţile române. De altfel, domnul preşedinte Traian Băsescu a primit aceleaşi asigurări şi din partea secretarului de stat al SUA, domnul John Kerry, în cursul unei convorbiri telefonice de vinerea trecută, care a precedat anunţul oficial al Statelor Unite", a precizat purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea.

Preşedintele Traian Băsescu participă alături de alţi şefi de stat şi de guvern la ceremonia de inaugurare a pontificatului Papei Francisc.

Administraţia americană a anunţat, vinerea trecută, că va renunţa la o parte esenţială a sistemului său de apărare antirachetă din Europa. Secretarul de stat al Apărării, Chuck Hagel, a anunţat decizia SUA ca parte a unei restructurări globale a planurilor sale de apărare antirachetă care vizează contracararea rachetelor din Coreea de Nord şi Iran. El nu a făcut însă nicio referire la obiecţiile Rusiei cu privire la planurile sale europene în anunţul său, menţionând doar că etapele scutului antirachetă din Europa vor merge mai departe şi că angajamentul american de apărare antirachetă de pe continentul european "rămâne ferm".

Tot vinerea trecută, Rose Gottemoeller, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională în Departamentul de Stat american, i-a telefonat secretarului de stat român pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, pentru a-l informa asupra deciziei de modificare a structurii sistemului de apărare antirachetă al SUA (Abordarea Adaptivă în Etape privind Apărarea Antirachetă din Europa - EPAA).

Oficialul american a arătat că Administraţia SUA a decis să ajusteze EPAA prin renunţarea la faza a 4-a a acesteia, care presupunea în principal introducerea în uz a unui nou tip de rachete interceptoare.

''În acelaşi timp, Rose Gottemoeller a subliniat foarte clar şi ferm că această decizie de ajustare a EPAA nu afectează în niciun fel România, faza a 2-a a EPAA - care presupune operaţionalizarea Bazei Deveselu la orizontul anului 2015 - urmând să se desfăşoare conform calendarului stabilit, fără niciun fel de modificări sau întârzieri. De altfel - a reconfirmat oficialul american - tipul de interceptor care urma să fie introdus în uz în cursul fazei a 4-a nu a fost, încă de la începutul proiectului, planificat a fi instalat la Deveselu'', se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe român. 

×