x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică BEC a respins candidatura la europarlamentare a lui Mircea Diaconu

BEC a respins candidatura la europarlamentare a lui Mircea Diaconu

02 Apr 2014   •   08:25
BEC a respins candidatura la europarlamentare a lui Mircea Diaconu
Sursa foto: LIVIU ADASCALITEI / MEDIAFAX FOTO
UPDATE 16:26 -  Biroul Electoral Central a respins candidatura lui Mircea Diaconu la alegerile europarlamentare. Fostul senator liberal poate ataca decizia în instanţă.

Vineri, 28 martie, preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a declarat că, în cazul în care Biroul Electoral Central va valida candidatura lui Mircea Diaconu la alegerile europarlamentare, ANI va utiliza toate instrumentele juridice pe care le are pentru ca hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să fie pusă în aplicare.

"Vom utiliza toate instrumentele juridice pe care le avem, până la urmă nu este vorba de candidatura domnului Diaconu, este vorba de decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care este obligatorie pentru toată lumea. Sunt multe candidaturi, ANI nu se raportează la o persoană anume, ci se raportează la o decizie a justiţiei care trebuie pusă în aplicare ca în orice stat de drept cu valori democratice solide, membre ale UE şi NATO", a declarat atunci Georgescu.

Citeşte şi: Candidaturile lui Vadim Tudor şi Gheorghe Funar la europarlamentare, respinse de BEC. Cei doi n-au adunat suficiente semnături
...............................

Biroul Electoral Central (BEC) va decide miercuri privind validarea sau invalidarea candidaturilor la alegerile europarlamentare, a declarat astăzi, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ. El a menţionat că în cazul în care finalizarea deciziilor nu se va putea face miercuri, dezbaterile pe această temă vor continua până cel mai târziu sâmbătă. Contestaţiile vor putea fi depuse până pe 10 aprilie.

După ce a reuşit să strângă cele 100.000 de semnături, Mircea Diaconu se confruntă acum cu contestarea dreptului său de a fi ales. Agenţia Naţională de Integritate a trimis BEC o informare în care se arăta că Mircea Diaconu nu îndeplineşte condiţiile legale de validare a candidaturii, după ce Instanţa Supremă i-a interzis să mai candideze la o funcţie publică timp de 3 ani.

Termenul de validare a candidaturii lui Mircea Diaconu trebuie pronunţat de BEC până vineri. Dacă BEC va admite candidatura lui Diaconu, eventualele contestaţii vor fi soluţionate de către Tribunalul Bucureşti.

Ultima zi de depunere a candidaturilor la alegerile europarlamentare a fost 26 martie, ora 24,00. Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC, Partidul Democrat Liberal, Partidul Naţional Liberal, Uniunea Democrată Maghiară din România, Partidul Mişcarea Populară, Partidul Noua Republică, Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD), Partidul Poporului Dan-Diaconescu, Partidul Dreptăţii Sociale, Partidul Ecologist Român, Alianţa Naţională a Agricultorilor, Forţa Civică, Partidul Verde şi Alternativa Socialistă au depus câte o listă de candidaţi, în vreme ce Partidul România Mare (PRM) două - de către Corneliu Vadim Tudor, respectiv Gheorghe Funar.

Candidaţii independenţi care şi-au depus candidatura la europarlamentare sunt: Georgiana Corina Ungureanu, Filip Constantin Tiţian, Adrian Toader, Dănuţ Liga, Vasile Iustuc, Nicolae Toteanu, Paul Purea, Pericle Capsali, Peter Costea, Mircea Diaconu şi Valentin Eugen Dăeanu. (V.M.)

×