x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Blaga, favorit la şefia Senatului

Blaga, favorit la şefia Senatului

de Mediafax    |    Gabriela Antoniu    |    26 Noi 2011   •   21:00
Blaga, favorit la şefia Senatului

Reprezentantii partidelor din coalitie se intalnesc luni pentru a stabili candidatul la sefia Senatului dupa revocarea lui Mircea Geoana din acest post. Din partea puterii, cele mai mari sanse le are Vasile Blaga, daca si UDMR il va sustine si nu va da curs 'trendului puternic' de a avea un candidat propriu la sefia Senatului. Din partea opozitiei exista doar un candidat, Titus Corlatean. Desi USL sustine ca, in baza unei decizii a Curtii Constitutionale din 2005, PSD este singurul indreptatit sa aiba candidat la sefia Senatului, opozitia nu are suficiente voturi pentru a-si impune punctul de vedere.

De altfel, reprezentantii PDL au in­ceput inca de la revocarea lui Geoa­na sa-si revendice presedintia Sena­tu­lui. Presedintele Camerei De­pu­ta­ti­lor, Roberta Anastase, a declarat mier­curea trecuta ca o decizie in ceea ce priveste sefia Senatului va fi luata in cadrul coalitiei, aratand ca Vasile Bla­ga si Radu Berceanu ar putea candida la aceasta functie. Ieri, euro­parla­mentarul PDL Cristian Preda a de­­clarat pentru Mediafax ca pre­se­din­tele Senatului trebuie sa fie Vasile Blaga. Celor care il sustin pe Blaga la se­fia Senatului s-a alaturat si minis­trul de Externe, Teodor Baconschi. In schimb, ministrul Turismului, Elena Udrea, il vede la fel de indreptatit si pe Radu Berceanu sa fie al doilea om in stat. 'Fie domnul Blaga, fie domnul Berceanu, oricare din acesti doi colegi vor putea face fata cu brio acestei functii importante, a doua functie in stat. Ramane ca decizia sa se ia in interiorul coalitiei', a declarat Udrea. Pe langa Blaga, Berceanu si Boagiu, au mai fost vehiculate numele lui Petru Filip, in prezent presedinte interimar al Senatului, si al lui Mihai Stanisoara.

S-ar putea insa sa fie o decizie greu de luat, in conditiile in care UDMR a avertizat saptamana trecuta prin vocea presedintelui Kelemen Hunor ca in Uniune exista un 'trend puternic' de a avea un candidat propriu la sefia Senatului, o decizie urmand sa fie luata insa dupa discutii in coalitie. 'Din ceea ce am discutat noi, se contureaza pozitia foarte transanta a grupului UDMR de la Senat si a conducerii UDMR si aproape toti sustin varianta candidatului propriu la sefia Senatului', a declarat Hunor. Anterior, senatorul Gyorgy Frunda a explicat si de ce: 'Daca suntem intr-o coalitie, iar partidul cel mare da primul-ministru si presedintele Camerei Deputatilor, atunci ar fi logic ca (...) functia de vicepremier si cea de presedinte al Senatului sa apartina UDMR'. Daca nu se ajunge la o intelegere in coalitie, exista si varianta mentinerii pedelistului Petru Filip in fruntea Senatului, ca interimar, pana la alegerile de la anul.

×
Subiecte în articol: politica vasile blaga presedinte senat