x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cadou de vacanţă

Cadou de vacanţă

de Aniela Nine    |    25 Iun 2007   •   00:00
Cadou de vacanţă

Cu doar căteva zile inainte de a pleca in vacanţa parlamentară, conducerea Senatului se innoieşte la capitolul autoturisme. In funcţie de ofertă, una din mărcile Mercedes, BMW, Audi, Jaguar-Land Rover sau Volkswagen va deveni, timp de doi ani cel puţin, "regina" parcului auto al Camerei superioare a Parlamentului.

Cu doar căteva zile inainte de a pleca in vacanţa parlamentară, conducerea Senatului se innoieşte la capitolul autoturisme. In funcţie de ofertă, una din mărcile Mercedes, BMW, Audi, Jaguar-Land Rover sau Volkswagen va deveni, timp de doi ani cel puţin, "regina" parcului auto al Camerei superioare a Parlamentului.

Conform anunţului de licitaţie publicat la 18 mai, Senatul va plăti peste 1,5 milioane de euro pentru a achiziţiona 19 autoturisme cu capacitatea cilindrică de peste 2.000 cmc, clasa confort superior, pentru deservirea membrilor Biroului Permanent şi a liderilor de grup, şi respectiv 22 de autoturisme cu capacitatea cilindrică sub 2.000 cmc, clasa confort mediu, care urmează a fi folosite de preşedinţii comisiilor parlamentare. In prima categorie de maşini se inscriu mărci precum Mercedes C Klasse, Volvo S 60, Audi A4 sau VW Passat, in timp ce in grupa autoturismelor sub 2.000 cmc se poate vorbi despre Peugeot 407, Opel Vectra, Ford Mondeo sau Renault Megane. Preţul mediu care se va plăti pentru un exemplar din prima categorie ar fi de 41.000 euro, in timp ce pentru a doua categorie este vorba despre un preţ mediu de 32.000 euro. Indiferent de marca aleasă, motorizarea va fi pe benzină, aceasta fiind o condiţie specificată in caietul de sarcini.

OFERTANŢI. Maşinile vor fi achiziţionate prin licitaţie deschisă, deschiderea plicurilor cu oferte pentru prima categorie de maşini urmănd să aibă loc azi. Conform unor surse parlamentare, la licitaţie s-au inscris cinci firme: Mercedes, BMW, Audi, Volkswagen şi Jaguar-Land Rover. Una din condiţiile obligatorii impuse insă de conducerea Senatului in caietul de sarcini al licitaţiei, achiziţie cu sistemul buy-back, ar putea insă să nu prea fie pe placul marilor firme.

Cu alte cuvinte, prin procedura buy-back, Senatul incearcă să "scape" de o parte din maşinile vechi Daewoo, a căror contravaloare ar urma să fie scăzută din preţul de achiziţie a noilor limuzine. Secretarul general al Senatului, Dan Vasiliu, ne-a declarat că este vorba despre autoturisme Leganza şi Nubira care au un parcurs de peste 300.000 km şi nu mai corespund cerinţelor tehnice. După ce, in funcţie de ofertă, va fi selectată o marcă, de comun acord cu firma căştigătoare a licitaţiei, evaluarea vechilor maşini Leganza şi Nubira se va face de către o comisie externă de evaluatori autorizaţi.

Motivaţie

Achiziţia unor astfel de limuzine a fost motivată de conducerea Senatului la momentul adoptării deciziei prin aceea că in acest an la Parlament va avea loc o acţiune de protocol foarte importantă, reuniunea Asociaţiei Senatelor din Europa (instituţie creată la iniţiativa preşedintelui Senatului francez, Christian Poncelet). In acest context, Senatul Romăniei fiind gazda evenimentului, s-a considerat necesar ca demnitarilor prezenţi să le fie puse la dispoziţie maşini cu dotări speciale de confort.

×
Subiecte în articol: politic