Calendarul pentru decapitarea sefilor Parlamentului si ai consiliilor judetene a expirat la 15 septembrie. Alianta staruie in a mentine defunctul conectat la aparate pana la sfarsitul lui octombrie, prelungind astfel circul din Parlament.
Calendarul pe care Coalitia si l-a fixat prin acordul semnat la 10 august si-a depasit termenele inca de acum doua saptamani. Pana la 15 septembrie ar fi trebuit, conform termenelor facute public de premierul Tariceanu, sa fie revocati Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu de la sefia celor doua Camere, sa fie adoptata legea administratiei publice locale, astfel incat sa poata fi schimbati si presedintii consiliilor judetene cu votul a jumatate plus unu dintre consilieri, si nu a doua treimi cum este in prezent, si sa fie adoptata si noua lege a Curtii de Conturi. Pana la 1 noiembrie ar mai trebui adoptata si legea minoritatilor. In caz contrar, liderii PD fluturau amenintarea cu alegerile anticipate, sustinand ca au si acordul liberalilor, in timp ce acestia din urma mormaiau in barba ca doar in caz de criza majora se poate ajunge la o astfel de solutie extrema. SOCOTEALA DE ACASA... Ce s-a ales insa de socoteala pe care si-au facut-o PNL si PD? Mult circ in Parlament, motiune peste motiune din partea opozitiei, ore in sir de consultari si o amenintare serioasa la adresa legilor integrarii. La Camera Deputatilor, cel mai mare succes in adoptarea noului regulament s-a inregistrat saptamana trecuta cand trei titluri de capitole au fost adoptate in cinci ore de dezbatere. Mai harnici, senatorii au parcurs chiar 22 de articole din noul regulament, punctul nevralgic al schimbarii lui Vacaroiu fiind la numarul 29. Acesta este stadiul modificarii regulamentelor. ABANDON. Legea 215, in noua ei forma initiata de deputatul PD Ioan Oltean, a trecut prin Camera Deputatilor, dar s-a impotmolit la Senat. Ea a intrat in plen in ultima zi a sesiunii precedente, la 30 iunie, cand tot senatorii Aliantei au cerut amanarea votului final de teama ca nu au suficienti votanti in plen pentru a le trece legea. Intre timp insa, ministrul de Interne Vasile Blaga a anuntat luni ca propunerea sa in privinta sefilor CJ este ca masura inlocuirii cu votul a jumatate plus unu dintre consilieri sa se aplice din 2008. Ca atare, unul dintre punctele Aliantei, a carui necesitate a fost indelung trambitata, este abandonat.Citește pe Antena3.ro
TERMENELE LUI TARICEANU
|
|
CE AU DECIS
|
Potrivit modificarilor aduse de catre deputatii din Comisia de modificare a Regulamentului, revocarea din functie a presedintelui Camerei se face la propunerea majoritatii politice a deputatilor. Se prevad insa si cazuri in care presedintele poate fi demis din functie daca se dovedeste ca el a incalcat normele constitutionale sau pe cele stipulate in regulamentul Camerei. Regulamentul prevede ca revocarea presedintelui este posibila si la cererea grupului parlamentar care l-a propus. In cazul Senatului, presedintele acestui for ar putea fi revocat la propunerea a minimum jumatate plus unu din numarul total al senatorilor, daca se modifica majoritatea politica. Propunerea de revocare se depune la Biroul Permanent, care analizeaza indeplinirea conditiilor care au stat la baza acesteia si decide, prin vot, dezbaterea subiectului in plen.
|
Sinuosul traseu al revocarii
TINTE. Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu (PSD)
nu sunt agreati de coalitie in fruntea Parlamentului |