x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Calimente cere convocarea Comisiei de control a SIE

Calimente cere convocarea Comisiei de control a SIE

14 Oct 2014   •   13:53
Calimente cere convocarea Comisiei de control a SIE

Preşedintele Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciul de Informaţii Externe, Mihăiţă Calimente, a declarat marţi că va încerca să convoace forul pe care îl conduce săptămâna viitoare, pentru a analiza declaraţiile recente ale preşedintelui Traian Băsescu în legătură cu SIE.

'În opinia mea, este obligatorie convocarea Comisiei SIE, suntem o comisie care avem rolul de a supraveghea activitatea SIE. Prin afirmaţiile făcute de preşedinte aseară a rezultat într-un fel sau altul că fostul director al SIE, dl Meleşcanu, ar fi încercat să acopere sau chiar l-a sprijinit pe dl Ponta. Aceste lucruri va trebui să vedem dacă se confirmă sau nu se confirmă', a spus Calimente.

El a afirmat că va 'încerca' să convoace săptămâna viitoare comisia parlamentară de resort.

'Voi încerca săptămâna viitoare să convoc comisia, ştiţi că suntem în campanie electorală şi va fi destul de complicat, dar având în vedere că va fi o sesiune a Camerei - suntem chemaţi să discutăm imunitatea unui alt coleg, la cererea DNA -, sperăm să-i aducem şi pe cei doi senatori componenţi ai comisiei', a afirmat deputatul PNL, conform Agerpres.

Calimente a spus că la audieri nu pot fi invitaţi preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta şi fostul şef al SIE Teodor Meleşcanu, ci adjuncţii şi conducerea colectivă a acestui serviciu. El a indicat că a aflat de existenţa Hotărârii din 2003 cu privire la SIE luni, precizând că membrii comisiei trebuie să analizeze ce conţine acest document.

Calimente a menţionat că în cazul în care comisia va constata că s-au săvârşit fapte penale în acest caz, organele în drept vor fi sesizate sau se vor autosesiza. De asemenea, deputatul PNL a precizat că existenţa unei comunicări între preşedintele Traian Băsescu şi adjunctul SIE nu poate fi considerată o încălcare a legii, motivând că şeful statului are 'latitudinea să ceară informaţii şi directorului, şi primului-adjunct şi celorlalţi adjuncţi'.


×