Invitat în emisiunea Sinteza zilei, la Antena 3, liberalul Călin Popescu Tăriceanu a vorbit despre motivele care au stat la baza demisiei sale din PNL şi despre perspectivele sale de viitor în viaţa politică românească.
Călin Popescu Tăriceanu a declarat despre demisia sa din partid că aceasta a reprezentat una dintre cele mai grele decizii pe care le-a luat în viaţa sa. "Mi-am petrecut toată activitatea, cariera politică în acest partid, am avut onoarea desosebită să conduc acest partid şi să fiu primul premier al PNL, dar m-am văzut într-un fel obligat să plec. Această decizie a fost luată în primul rând din considerente. Primul dintre ele este de ordin moral. Avem cu toţii , ca oameni politici, o minimă responsabilitate faţă de cetăţeni, cei care ne-au votat, care şi-au pus în noi speranţele, gândurile de viitor, de mai bine. Nu te poţi deroba de această responsabilitate cu o uşurinţă, cu o inconştienţă veselă pe care am văzut-o la preşedintele partidului şi la anumiţi colegi de ai mei. Eu dacă aş fi fost în această poziţie m-aş fi gândit nu de zece ori, de o sută de ori când declanşezi o astfel de criză politică. (...)
"Tot în şedinţa de ieri am avut o execuţie lapidară a senatorului Victor Ilieşiu, care a fost exclus din partid pentru ceea ce eu numesc un delict de opinie. Observ că din ce în ce mai mult în PNL, principiile şi valorile liberale sunt privite cu un soi de dezinteres, tratate cu un soi de plictis, în dorinţa de a trece rapid la lucrurile de interes personal. Mi-aş fi dorit ca PNL să nu-şi abandoneze principiile şi să ajungă să fie condus prin frică şi teamă. (...) Am luat această decizie care, repet, a fost una foarte dificilă, dar asta nu înseamnă că nu voi rămâne în continuare membru al familiei liberale", a mai declarat Călin Popescu Tăriceanu.
Tăriceanu a acuzat faptul că decizia PNL de a ieşi de la guvernare urmăreşte doar interesul personal al lui Crin Antonescu, nu şi pe cel al partidului, explicând faptul că Antonescu nu a fost în stare să gestioneze relaţia cu PSD-ul. "Eu cred că această decizie pe care Crin Antonescu a promovat-o cu multă insistenţă, şi care a fost adoptată în cele din urmă printr-un vot larg, nu ţine cont de interesele PNL, ci de interesele lui personale.
Proasta gestionare a relaţie cu PSD, făcută de Crin Antonescu îl duce la un moment dat la concluzia, bine, după ce verşi toate invectivele posibile la adresa partenerului tău, că ar fi cam greu să le mai ceară susţinerea pentru mandatul prezidenţial, şi îşi face o socoteală simplă: nu mai am ce să fac, trebuie să plec în altă parte. Este o opţiune personală, nu partidul simte nevoia despărţirii de PSD, ci el ca lider politic. Atunci ia decizia şi caută un motiv puternic pentru care să facă această ruptură, şi momentul a venit în momentul remanierii guvernamentale. Din acel moment s-a văzut un lucru foarte clar. Crin Antonescu nu a dorit să găsească o soluţie la criza politică în care s-a intrat şi care era foarte uşor de găsit. (...) Ieşim din USL şi candidatul liberal la alegerile prezidenţiale încearcă să găsească o altă formulă prin care să câştige alegerile", a afirmat fostul premier liberal.