x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege prin care inculpații pentru evaziune fiscală scapă de închisoare, dacă achită prejudiciul

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege prin care inculpații pentru evaziune fiscală scapă de închisoare, dacă achită prejudiciul

de Georgiana Oprea    |    15 Dec 2020   •   16:32
Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege prin care inculpații pentru evaziune fiscală scapă de închisoare, dacă achită prejudiciul

Camera Deputaților a adoptat, marți, în ultima ședință de plen a acestei legislaturi, proiectul inițiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu („Mitralieră”) prin care sunt scutiți de închisoare inculpații pentru fapte de evaziune fiscală, dacă prejudiciul este până la 100.000 de euro și dacă este achitat integral. Astfel, inculpații vor fi nevoiți să plătească doar o amendă. 

În plus, legea mai prevede că dacă inculpații pentru evaziune fiscală dau și 20% în plus față de prejudiciu, fapta nu se mai pedepsește deloc.

„Dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte”, se arată în proiect.

Proiectul a fost adoptat cu 195 de voturi „pentru”, 72 „împotrivă” și 19 abțineri.

„Din păcate, acest proiect promovat în 2018, după OUG 13, în continuarea acelei rafale împotriva justiţiei, a fost votat în Parlament. Colegii nu au înţeles că reprezintă o instigare la evaziune fiscală, nicidecum recuperarea prejudiciilor. Dacă achită integral prejudiciul şi 20% penalităţi şi scapă, nemaiavând niciun cazier, asta înseamnă instigare. Nu putem merge în această direcţie. Acestea sunt nişte reminiscenţe şi reflexe la care trebuie să renunţe şi PSD, care una spune şi alta face şi USR invită toţi parlamentarii să semneze o sesizare la CCR pentru că în această formă nu poate intra în vigoare legea”, a afirmat în plen, Stelian Ion.

Proiectul, inițiat în 2017, când Liviu Dragnea era șeful Camerei Deputaților, a fost declarat neconstituțional de CCR.

„Dacă inculpatul acoperă în totalitate prejudiciul și nu mai există pedeapsa efectivă cu închisoarea, statul va avea de câștigat de două ori: va recupera prejudiciul creat integral, într-un timp relativ scurt, și nu va mai efectua cheltuieli cu detenția condamnatului”, a spus Cătălin Rădulescu.

Proiectul de lege poate fi citit aici.

×
Subiecte în articol: camera deputatilor evaziune fiscala