x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Campanie electorala pe banii publici

Campanie electorala pe banii publici

03 Noi 2004   •   00:00

Senatorii au stabilit sa lucreze numai trei zile pe saptamana, iar de joia sa-si vada de campania electorala in teritoriu. Ieri insa ei au decis ca si campania trebuie finantata de undeva, si de unde din alta parte decat de la bugetul Senatului.

OANA STANCU

SARCINA. Dinu Marin ii lasa pe ziaristi sa urmareasca daca banii luati de senatori pentru teritoriu sunt folositi in campania electorala
Biroul Permanent al Senatului a aprobat ieri un memorandum intern prin care senatorilor plecati in campanie electorala in judetele pe care le reprezinta li se asigura de la bugetul public bani pentru diurna, cazare si transport. Toate aceste facilitati erau valabile si pana acum, dar pentru zilele de vineri si sambata, cand in programul alesilor erau trecute "activitati in circumscriptiile electorale". Incepand cu saptamana trecuta insa, senatorii au intrat si ei in campanie electorala. Si chiar sub acest motiv programul de lucru la Senat a fost scurtat la trei zile pe saptamana, de joia alesii urmand sa se zbata pentru a obtine voturile electoratului pentru inca un mandat. Or, aceasta activitate nu mai este in interesul Senatului, ca institutie, ci un interes privat sau de partid. Iar finantarea campaniei electorale este prevazuta de legi specifice.

FARA DIFERENTIERI. Memorandumul care se refera la "drepturile de deplasare in circumscriptiile electorale ale senatorilor" nu face o diferentiere explicita, vicepresedintele Senatului, Dinu Marin, a sustinut ca prevederile ii vizeaza doar pe "senatorii care se deplaseaza in circumscriptiile in care au fost alesi", nu si pe cei care candideaza in alegerile parlamentare in alte circumscriptii si merg acolo pentru a-si face campanie electorala. "Memorandumul vizeaza reglementarea deconturilor deplasarilor in teritoriu ale senatorilor pentru o zi suplimentara. (...) Nu vizeaza reglementarea cheltuielilor pe care le angajeaza in campania electorala senatorii care sunt si candidati. (...) Ramane rolul dumneavoastra sa urmariti daca exista o abatere", le-a raspuns Dinu Marin ziaristilor.

El nu a putut insa explica cum va fi departajata activitatea parlamentara de cea electorala a unui senator care merge in circumscriptia electorala pe care o reprezinta in aceasta legislatura, dar si candideaza din partea aceluiasi judet pentru un nou mandat.

ABSENTE. Pe de alta parte, datele legate de absentele senatorilor de la sedintele de plen nu se regasesc in lista de documente de interes public elaborate de Senat, se precizeaza intr-un raspuns la o solicitare scrisa pe aceasta tema adresata forului legislativ de postul Antena 1. Documentul mai arata ca in perioada 1 februarie - 1 octombrie 2004 "nu au fost inregistrate absente nemotivate" ale senatorilor de la sedintele plenului. Absenta la o sedinta poate reprezenta o atitudine fata de ordinea de zi sau de un proiect de lege", a explicat Dinu Marin.

×
Subiecte în articol: politic electorala