x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Care Unire? Dodon se ia de Iohannis

Care Unire? Dodon se ia de Iohannis

de Georgiana Ionita    |    01 Dec 2016   •   10:40
Care Unire? Dodon se ia de Iohannis
Sursa foto: ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

De Ziua Națională, președintele ales al Republicii Moldova se ceartă cu Klaus Iohannis. Igor Dodon a sărit ca ars după ce Iohannis a spus despre acesta că “nu este încă preşedintele Moldovei” și că “va înţelege, încet-încet, cum se procedează între preşedinţi”. Liderul de peste Prut l-a avertizat pe Iohannis că a rămas restant cu un răspuns la o scrisoare deschisă care datează din primăvară.

 

Igor Dodon a ieșit la atac după ultimele declarații ale președintelui Iohannis. ”E bine că dumnealui deja nu doar ia act de alegerea mea, ci abordează situaţia mai personal şi mai concret”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook. Dodon i-a reamintit lui Iohannis de scrisoarea deschisă pe care i-a adresat-o în primăvară și la care președintele României nu i-a răspuns. “Îl asigur că în calitatea mea de preşedinte ales al Republicii Moldova am aceleaşi preocupări ca şi acum jumătate de an cu privire la subiectele din acea scrisoare. Deci, îi readresez domnului Iohannis acel mesaj. Sper că în relaţia dintre preşedinţi e de bonton să se răspundă la scrisorile deschise”, încheie preşedintele moldovean. În scrisoarea din primăvară, Dodon îi expunea lui Iohannis bănuielile moldovenilor că statul român ar avea un “interes făţiş în lichidarea suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova” și că urmărește “atentarea directă la statalitatea Republicii Moldova” și îi cerea acestuia să nu susțină unioniștii care doresc unirea Basarabiei cu România. Într-un interviu recent, Igor Dodon a lansat o serie de acuzaţii la adresa României, prin care îi cerea lui Iohannis să ratifice tratatul de frontieră și să renunțe la acele „principii de unionism”. Marți, după reuniunea CSAT, Klaus Iohannis a fost întrebat de către jurnaliști cum răspunde atacurilor lui Dodon. “Știți că există uzanțe diplomatice. Acum, chiar dacă domnul Dodon nu este încă președintele Moldovei, va înțelege și domnia sa, încet-încet, cum se procedează între Președinți”, a precizat șeful statului.

 

Klaus Iohannis, preşedintele României: Indiferent ce spune unul sau altul, pentru noi Republica Moldova este foarte importantă şi dorim să fim un partener care ajută Moldova.

 

Preşedintele moldovean Igor Dodon este recunoscut pentru afinitatea sa pro-rusă şi admiraţia pe care i-o poartă lui Vladimir Putin.

×