x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cazanciuc: Promulgarea modificărilor la Legea contenciosului administrativ este un act de responsabilitate

Cazanciuc: Promulgarea modificărilor la Legea contenciosului administrativ este un act de responsabilitate

25 Iul 2018   •   22:00
Cazanciuc: Promulgarea modificărilor la Legea contenciosului administrativ este un act de responsabilitate

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc, afirmă că promulgarea modificărilor la Legea contenciosului administrativ reprezintă "un act de responsabilitate", precizând că, prin aceste modificări, statul pune accentul pe interesul fiecărui cetăţean.

"Statul, prezent în viaţa fiecăruia dintre noi prin elemente certe, cum sunt taxele şi impozitele, sau incerte cum sunt termenele de obţinere a unor autorizaţii sau avize, are şansa de a deveni mai responsabil faţă de membrii cetăţii. Un act de responsabilitate a fost astăzi promulgarea modificărilor la Legea contenciosului administrativ, modificări prin care statul pune accentul pe interesul fiecăruia dintre noi: să ne judecăm la noi acasă, nu aiurea, să ne judecăm mai repede, nu când nu mai are relevanţă, să fie norme mai clare şi mai practice, concentrate pe dreptul la apărare şi în care procedura de urgenţă nu este doar formă fără fond", a scris Cazanciuc, miercuri, pe Facebook.

El susţine că aceste modificări contribuie la reducerea timpului de parcurs de la momentul depunerii unei plângeri împotriva statului, până la soluţionarea ei.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea pentru modificarea şi completarea Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 şi a altor acte normative, care vizează reducerea duratei de soluţionare a dosarelor în această materie.

Legea a fost iniţiată de 22 de parlamentari de la PSD.

"Litigiile care decurg din executarea contractelor administrative sunt de competenţa de soluţionare a instanţelor de drept comun", se arată în actul normativ.

De asemenea, legea stipulează că "litigiile privind actele administrative emise sau încheiate de autorităţile publice locale şi judeţene, precum şi cele care privesc taxe şi impozite, contribuţii, datorii vamale, precum şi accesorii ale acestora de până la 3.000.000 de lei (1.000.000 lei în prezent) se soluţionează în fond de tribunalele administrativ-fiscale, iar cele cu o valoare mai mare de 3.000.000 (1.000.000 lei, legea în vigoare) se soluţionează în fond de instanţele de contencios-administrativ şi fiscal ale curţilor de apel, dacă prin lege organică specială nu se prevede altfel".

Actul normativ abrogă articolul care prevedea că "toate cererile privind actele administrative emise de autorităţile publice centrale care au ca obiect sume reprezentând finanţarea nerambursabilă din partea UE, indiferent de valoare, se soluţionează în fond de secţiile de contencios-administrativ şi fiscal ale curţilor de apel". AGERPRES

×
Subiecte în articol: robert cazanciuc