x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cazul Ridzi : ONG-uri media condamnă "cumpărarea de ştiri"

Cazul Ridzi : ONG-uri media condamnă "cumpărarea de ştiri"

de Aniela Nine    |    13 Iul 2009   •   00:00
Cazul Ridzi : ONG-uri media condamnă "cumpărarea de ştiri"
Sursa foto: Dragos Stoica/Jurnalul National

Mai multe organizaţii de media, precum AJR, Active Watch, CJI, MediaSind şi APEL, condamnă "practica - ilegală şi lipsită de deontologie - «cumpărării de ştiri»" şi cer Guvernului şi CNA să ia măsuri în cazul Ridzi.



Acestea "condamnă cu fermitate practica achiziţionării de ştiri şi materiale cu conţinut editorial în cadrul unor contracte de publicitate, considerând-o în egală măsură o agresiune de natura corupţiei împotriva libertăţii presei şi împotriva dreptului la informare a publicului, cât şi o încălcare gravă a unor minime norme deontologice", informează Mediafax, citând un comunicat de presă semnat de aceste ONG-uri.

Reacţia organizaţiilor media vine după prezentarea raportului întocmit de Comisia parlamentară de anchetă în cazul banilor cheltuiţi de MTS pentru Ziua Tineretului. "Ministerul a fost cel care a solicitat şi a impus ca obligaţie pentru prestator asigurarea unor astfel de reportaje, emisii, ştiri. Astfel se poate conchide că prestatorul a acţionat ca un intermediar, fiind obligat la asigurarea şi la cumpărarea acelor spaţii tv pentru prezentarea şi promovarea evenimentului. (...)

Rezultă, în mod evident, că doamna ministru Monica Iacob Ridzi a achiziţionat din fonduri bugetare ştiri în scop publicitar, prin intermediul cocontractanţilor săi. Mai mult, aceasta a intervenit în programele posturilor respective de televiziune, încălcând dispoziţiile legale în vigoare", se arată în raportul Comisiei de anchetă.

În acest context, organizaţiile media solicită premierului Emil Boc explicaţii oficiale şi publice şi îi cer să ia măsuri împotriva funcţionarilor care au semnat contracte cu televiziunile pentru mediatizarea Zilei Tineretului, angajând Guvernul în încălcarea Articolului 6 din Legea audiovizualului. De asemenea, CNA este solicitat să analizeze într-o şedinţă aceste concluzii ale raportului de anchetă şi să propună măsuri legislative sau administrative.

×
Subiecte în articol: politic