x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CCR dă dreptate Parlamentului

CCR dă dreptate Parlamentului

de Violeta Fotache    |    11 Mar 2008   •   00:00

Magistraţii Curţii Consti­tu­ţi­o­na­le din România (CCR) au stabilit, cu majoritate de voturi, că există un conflict juridic de natură constituţională în legătură cu procedura de urmat în cazul cererilor referitoare la ur­mă­ri­rea penală a membrilor şi foştilor membri ai Guvernului

Magistraţii Curţii Consti­tu­ţi­o­na­le din România (CCR) au stabilit, cu majoritate de voturi, că există un conflict juridic de natură constituţională între Preşedintele Ro­mâ­ni­ei, Ministerul Justiţiei şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de o parte, şi Parlamentul României, pe de altă parte, în legătură cu procedura de urmat în cazul cererilor referitoare la ur­mă­ri­rea penală a membrilor şi foştilor membri ai Guvernului pentru fap­tele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor şi care, la data sesizării, au şi calitatea de deputat sau de senator, se arată în comunicatul CCR.

 

OBLIGATORIU. Astfel in­stan­­ţa a stabilit că procurorii trebuie să ceară şi avizul Camerei De­pu­­taţilor sau al Senatului, după caz, pentru urmărirea penală a membrilor şi foştilor membri ai Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor şi care, la data sesizării, au şi calitatea de deputat sau de senator. Instanţa a stabilit că pentru miniştrii în exerciţiu ori foşti care la data sesizării nu au şi calitatea de deputat sau senator, Parchetul va cere avizul de urmărire pre­şedintelui României. Curtea a mai stabilit că între preşedintele României şi cele două Camere ale Parlamentului nu există un conflict juridic de natură constituţională. Decizia CCR este definitivă şi gene­ral obligatorie. Cu alte cuvinte, pentru ca procurorii să-i poată urmări penal pe foştii miniştri Codruţ Şereş, Adrian Năstase, Paul Păcuraru şi Miron Mitrea trebuie să ceară avizul Parlamentului.

×
Subiecte în articol: politic