x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CCR pune stop Comisiei de anchetă anti-Pahonţu

CCR pune stop Comisiei de anchetă anti-Pahonţu

de Adrian Ilie    |    04 Apr 2018   •   11:50
CCR pune stop Comisiei de anchetă anti-Pahonţu
Sursa foto: MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO

Curtea Constituţională a admis sesizările de neconstituţionalitate privind hotărârea Parlamentului de constituire a unei comisii de anchetă privind activitatea directorului Servicului de Protecţie şi Pază, Lucian Pahonţu. CCR a identificat un şir întreg de motive de neconstituţionalitate. Sesizările de neconstituţionalitate fuseseră depuse de către PNL şi USR.

Eşecul coaliţiei de guvernnământ la Curte este unul complet, înfiinţarea comisiei fiind neconstituţională în ansamblul ei, nu doar unele prevederi ale hotărârii de înfiinţare. Primul motiv de neconstituţionalitate este chiar numele comisiei de anchetă care se referă la activitatea lui Pahonţu, nu a SPP în general, Curtea explicând că eventualele abateri comise de acestea pot fi sancţionate fie penal, fie administrativ. În plus, Comisia de anchetă ar fi uzurpat atribuţiile comisiilor parlamentare de apărare, siguranţă şi ordine publică. De asemenea, hotărârea Parlamentului contravine Constituţiei întrucât „instituie, indirect, o competență de control asupra Ministerului Public în ceea ce privește activitatea de valorificare a datelor și informațiilor transmise prin actele de constatare de către Serviciul de Protecție și Pază”. Apoi Curtea a dezaprobat acordarea dreptului comisiei de a sesiza organele de urmărire penală pentru „obstrucţionarea aflării adevărului” de către persoanele care refuză să se prezinte la audieri. Judecătorii Curţii le aduc aminte parlamentarilor să stabilirea de infracţiuni se poate face doar prin lege, nu prin hotărâri ale Parlamentului. Comisia de anchetă a fost înfiinţată pe 20 februarie, prin votul coaliţiei majoritare, la capătul unei serii de declaraţii făcute de către preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care l-a acuzat pe Pahonţu de implicare în jocuri politice. Situaţia a escaladat până în punctul în care premierul Viorica Dăncilă şi miniştrii săi au anunţat că renunţă la protecţia oferită de SPP. Ludovic Orban, preşedintele PNL; a salutat decizia Curţii care „arată că nu poţi să calci în picioare, aşa cum vrei tu, orice instituţie a statului român în dispreţ faţă de Constituţie”.

„Competențele de verificare atribuite comisiei de anchetă au un evident caracter intuitu personae, controlul efectuat urmând a identifica eventualele sale abateri de la normele legale în vigoare, abateri care dacă s-ar dovedi reale ar fi de natură să atragă răspunderea juridică a acestuia (disciplinară sau penală)”.

comunicatul de presă al CCR

×
Subiecte în articol: ancheta anti-pahontu