x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cine scapă de dosare dacă CCR va dezincrimina abuzul în serviciu

Cine scapă de dosare dacă CCR va dezincrimina abuzul în serviciu

de Marius Gîrlașiu    |    15 Iun 2016   •   07:10
Cine scapă de dosare dacă CCR va dezincrimina abuzul în serviciu
Sursa foto:

Curtea Constituţională se va pronunţa azi pe tema dezincriminării abuzului în serviciu. O eventuală decizie de neconstituţionalitate ar arunca în aer 42% din activitatea DNA şi ar aduce statului un prejudiciu de 620 de milioane de euro, susţine Codruţa Kovesi. Liviu Dragnea, Gabriel Oprea şi Tiberiu Niţu se află printre numele celebre care ar putea scăpa de acuzaţii în cazul în care judecătorii CCR vor decide că definiţia abuzului în serviciu este neconstituţională.

Excepţia de neconstituţionalitate privind articolul din Codul Penal care defineşte abuzul în serviciu a fost ridicată de fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, în dosarul în care este judecată pentru fapte pe care le-ar fi comis pe vremea când era membru în “comisia de făcut bani” din cadrul ANRP. Excepţii similare au ridicat şi baronii Gheorghe Bunea Stancu şi Nicuşor Constantinescu, judecaţi şi ei pentru abuz în serviciu. Dacă această infracţiune va fi dezincriminată, DNA va arunca la gunoi 3200 de dosare, susţine şefa DNA. “42% din activitatea DNA o reprezintă dosare care au ca obiect infracţiunea de abuz în serviciu. Anul trecut, doar în dosarele în care noi am făcut rechizitorii pentru abuz în serviciu, prejudiciul cauzat statului a fost de 620 de milioane de euro”, a declarat Kovesi pentru news.ro. Şefa DNA susţine că statul român nu şi-ar mai recupera niciodată această pagubă, iar dosarele aflate în curs de investigare vor fi închise în cazul în care CCR va admite azi excepţia de neconstituţionalitate. Ar fi afectate peste 865 de dosare privind achiziţiile publice, dar şi cele privind corupţia din sistemul de sănătate, acolo unde predomină infracţiunile de abuz în serviciu. Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a contrazis-o însă pe şefa DNA, acuzând-o că pune presiune pe judecătorii Curţii Constituţionale. "Cetăţenilor li s-a inoculat ideea că s-ar opri lupta anticorupţie, aceştia ajungând să facă petiţii pentru a cere CCR să decidă în modul dorit de DNA", susţine UNJR.

Scapă Oprea, Niţu şi Dragnea?

Pe lângă Alina Bica şi baronii Bunea Stancu şi Nicuşor Constantinescu, Jurnalul Naţional a identificat alte nume mari care ar scăpa basma curată în cazul în care CCR va dezincrimina abuzul în serviciu. Liderul PSD Liviu Dragnea este urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu şi fals intelectual în dosarul fostei sale soţii, Bombonica Prodana. Un alt greu acuzat de abuz în serviciu este fostul lider al UNPR Gabriel Oprea, trimis în judecată în dosarul limuzinei de lux cumpărate din banii “Doi ş`un sfert” şi urmărit pentru aceeaşi infracţiune în cazul coloanelor oficiale. În acelaşi dosar este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu şi fostul procuror general al României, Tiberiu Niţu. Luna trecută, DNA l-a trimis în judecată pentru două infracţiuni de abuz în serviciu şi pe fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, în dosarul tragidei de la Colectiv. Mai mult, fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, ar putea ieşi din închisoare, dacă previziunile şefei DNA se vor adeveri. Liberalul a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată în dosarul Transformatorul. Un alt liberal, fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, ar putea scăpa şi el de condamnarea de trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare.

Băsescu: “Kovesi minte, procurorii fac abuz”

În Codul Penal, abuzul în serviciu este definit drept ''fapta funcţionarului public care, în exercitarea atributiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl indeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice”. Potrivit legii, abuzul în serviciu se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică. Traian Băsescu susţine că şefa DNA minte când vorbeşte despre dezincriminarea infracţiunii şi că, de fapt, ar fi vorba doar de redefinirea abuzului în serviciu. “Avem o definiţie defectuoasă în Codul Penal care permite arestări pentru că aşa vor muşchii procurorului. Nimeni nu a vorbit de dezincriminare. Eu cred că abuzul în serviciul poate să rămână. România are în Codul Penal o definiţie incorectă a abuzului în serviciu, care permite abuzul procurorilor şi al judecătorilor”, susţine fostul preşedinte.

 

Traian Băsescu “Eu n-am văzut încă un înalt demnitar al statului român să mintă cu atâta nonşalanţă. Doamna Koveşi vorbeşte de dezincriminarea abuzului în serviciu, or nimeni nu a cerut asta. Este o mare minciună pe care o spune public”

×