x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a apărut pe prima pagină a Bloomberg ca viitor premier

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a apărut pe prima pagină a Bloomberg ca viitor premier

de Redacția Jurnalul    |    02 Feb 2023   •   05:30
Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a apărut pe prima pagină a Bloomberg ca viitor premier
Sursa foto: Hepta

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD a apărut în Bloomberg, vorbind despre cum ar urma să ocupe din mai poziţia de premier, despre coaliţia de guvernare, şi despre obiectivele guvernului, scrie Ziarul Financiar.

Marcel Ciolacu, liderul social-democrat care este pregătit să preia funcţia de la prim-ministrul liberal Nicolae Ciuca, în baza unui acord între partidele lor, a promis că va rupe ciclul de agitaţie politică care a văzut 12 cabinete care s-au succedat din 2004 încoace. Coaliţia ar încerca să continue să guverneze împreună după alegerile generale aşteptate la sfârşitul anului 2024, potrivit viitorului premier.

El a declarat că va continua să reducă deficitul bugetar al României pentru a se apropia de obiectivul Uniunii Europene de 3% din PIB. Având în vedere că anul viitor sunt aşteptate patru alegeri pentru funcţii locale şi naţionale, Ciolacu a promis că va evita tipul de cheltuieli pre-alegeri electorale practicate de premierul ungar Viktor Orban, care a umflat deficitul vecinului României, declanşând o retrogradare a ratingului şi afectatând economia.

„Înţeleg teama de alegeri, mai ales că putem vedea ce s-a întâmplat în Ungaria cu creşterea bruscă a costurilor de împrumut declanşată de măsuri pur electorale”, a declarat Ciolacu într-un interviu acordat miercuri din biroul său din Bucureşti pentru Bloomberg. „De aceea, îmi doresc să găsim stabilitate în interiorul actualei coaliţii”.

Atunci când social-democraţii şi liberalii săi au format coaliţia - şi acordul lor de a face schimb de premieri - în 2021, aceasta a pus capăt unor ani de o rivalitate acerbă în care s-au luptat pentru orice, de la acuzaţii de corupţie la priorităţi economice, notează Bloomberg.

Susţinut de o majoritate de două treimi în parlament, care include şi UDMR, guvernul a convenit de atunci asupra unor politici radicale pentru a proteja populaţia şi întreprinderile de impactul pandemiei şi de criza energetică din Europa, precum şi asupra unei taxe excepţionale asupra unor industrii pentru a plăti pentru aceasta.

Printre obiectivele asumate de Marcel Ciolacu, Bloomberg notează:

-Aprobarea unei noi legi privind energia eoliană offshore.
-Reducerea impozitului pe venit şi acordarea de deduceri la impozitul pe salarii
-Un impozit de 1% pe cifra de afaceri a marilor companii este încă în discuţie, dar necesită sprijinul coaliţiei
-Să se concentreze pe ajutorul de stat pentru a stimula producţia internă de alimente şi a reduce dezechilibrele
-Fondul Proprietatea să listeze o participaţie minoritară la producătorul de energie Hidroelectrica în cursul acestui an, o etapă importantă stabilită în planul de redresare a României în caz de pandemie.

Ciolacu s-a angajat să continue cooperarea, cu accent pe valorificarea la maximum a aproximativ 80 de miliarde de euro (87 de miliarde de dolari) din fondurile UE pentru restul acestui deceniu. Aceasta include trimiterea a două cereri de plată pentru a beneficia de fonduri din programul de ajutor post-pandemic al UE „deoarece acestea sunt primordiale pentru stabilitatea economică a ţării”, a declarat el.

De asemenea, Ciolacu s-a angajat să continue eforturile de îmbunătăţire a ratingului de credit suveran al României, de la cel mai mic calificativ de investiţii actual. Cele două partide ar putea lua în considerare o alianţă politică înainte de alegeri, care să ofere o stabilitate pe termen mai lung, a adăugat el.

Rotaţia funcţiei de prim-ministru „va avea loc în jurul datei pe care am convenit-o, sfârşitul lunii mai, bineînţeles cu o anumită marjă pentru că nu vrem să afecteze în niciun fel activitatea guvernului”, a spus Ciolacu.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu bloomberg viitor premier