x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ciucă, despre interconectorul Grecia Bulgaria: Este cât se poate de important

Ciucă, despre interconectorul Grecia Bulgaria: Este cât se poate de important

07 Iul 2022   •   13:47
Ciucă, despre interconectorul Grecia Bulgaria: Este cât se poate de important

Premierul Nicolae Ciucă se află, joi, într-o vizită de lucru în Grecia cu prilejul operaționalizării interconectorului de gaze Grecia – Bulgaria. Premierul grec a afirmat că interconectorul „va fi un pas important pentru a dobândi o independeță de gazul natural care vine din Rusia”.

„Am abordat impactul războiului din Ucraina și am analizat problemele care se află astăzi pe agenda oricărui din Europa și nu numai în ceea ce privește securitatea energetică și securitatea alimentară. (...) Îi mulțumesc prietenului meu Kyriakos pentru efortul pe care l-a făcut în toată această perioadă, să avem acest interconector între Grecia și Bulgaria finalizat. Este un interconector cât se poate de important pentru tot ceea ce înseamnă rețeaua de transport gaze către Europa. Practic, acest interconector va asigura legătura între rețeaua care trece prin Anatolia și Adriatică și, de asemenea, se leagă prin conducta BRUA, asigurând aprovizionarea cu gaze atât a Bulgariei, cât și României și desigur putem să asigurăm aprovizionăm cu gaze partenerii noștri estici, Ucraina și Republica Moldova și celelaltre țări care se află pe diagrama de distribuție a acestei rețele de gaze”, a spus Nicolae Ciucă.

La rândul său, premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a precizat că vineri va fi inaugurată conducta de gaz la Alexodropolis.

„Vom avea o independență a Europei, deci va fi un pas important pentru a dobândi o independeță de gazul natural care vine din Rusia, pentru că Rusia folosesște ca un instrument geostrategic gazul natural”, a artătat Mitsotakis.

El a precizat că Grecia și România încearcă să găsească modalități de a ajuta în continuare Ucraina.

„Am observat că avem păreri apropiate. Am căzut de acord ca cele două țări să aibă acțiuni comune, atât în NATO, cât și în alte foruri internaționale. (...) L-am informat pe premierul Ciucă despre provocările continue pe care le are Ankara, despre retorica pe care o folosește, despre mișcările, am putea spune, de atac ale Turciei, care pun la îndoială de multe ori convențiile intern și drepturile primordiale pe care le avem noi. Am spus că țara noastră se va apăra și e pregătită oricând, în orice moment, pentru a-și apăra drepturile naționale și internaționale, dar trebuie să existe un dialog de ambele părți”, a mai spus premierul grec.

Cei doi prim-miniștri au discutat și despre aderarea României și Bulgariei în spațiul Schengen.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: nicolae ciuca