x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Coaliţia l-a scăpat pe Păsat de arestare

Coaliţia l-a scăpat pe Păsat de arestare

de Monica Iordache Apostol    |    08 Feb 2011   •   09:33
Coaliţia l-a scăpat pe Păsat de arestare

PDL, UNPR şi UDMR au blocat arestarea preventivă a deputatului PDL Dan Păsat, cerută de ministrul Justiţiei, voturile exprimate de partidele din Coaliţie, în Camera Deputaţilor, fiind insuficiente pentru aplicarea acestei măsuri.

La vot s-au prezentat doar deputaţii din arcul guvernamental, în timp ce reprezentanţii PSD, PC şi PNL, deşi s-au aflat în sala de şedinţă, nu au votat. În total, au fost prezenţi în sală 292 de deputaţi. După desfăşurarea votului secret, cu bile, rezultatul a arătat că 116 deputaţi au fost de acord cu arestarea colegului lor, în timp ce 34 au votat împotrivă.

Pentru încuviinţarea arestării unui membru al Camerei Deputaţilor, Statutul parlamentarilor arată că este nevoie de vot favorabil din partea a jumătate plus unu din numărul total al deputaţilor, adică 167 de voturi pentru.

Dacă Puterea şi-ar fi adus la vot toţi reprezentanţii din Camera Deputaţilor şi dacă toţi ar fi votat în favoarea arestării, solicitarea ministrului  Justiţiei ar fi trebuit să fie aprobată, chiar dacă Opoziţia nu participa la vot. În schimb, s-au exprimat doar 154 de voturi, iar PDL, UNPR, UDMR şi minorităţile au  împreună 179 de deputaţi. Asta înseamnă că 25 de membri ai coaliţiei au chiulit.

Pe lângă aceştia, patru au votat aiurea, iar votul lor a fost anulat, iar 34 au votat împotrivă. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a justificat decizia partidelor din Opoziţie de a nu vota prin faptul că nu doresc să participe la "un război fratricid". "Înţelegem că e vorba de o solicitare a DNA condusă de Daniel Morar, de a fi arestat un membru PDL, condus de Emil Boc. E un război fratricid. Şi Daniel Morar şi Emil Boc au acelaşi tată ­ pe domnul Băsescu ­ şi nu am dori să intrăm în acest război fratricid", a spus Ponta, înainte de începrerea procedurii de vot, urându-le deputaţilor Puterii să se aresteze "bine" între ei.

Deşi liderii grupului PDL au promis că votul colegilor va fi la vedere, pentru a demonstra că nu obstrucţionează justiţia, mulţi dintre ei au votat chiar secret. La finalul şedinţei, după ce s-a constatat că votul nu permite arestarea lui Păsat, PDL a dat vina tot pe Opoziţie.

Vicepreşedintele PNL Ioan Oltean a venit la tribună şi a acuzat partidele din opoziţie că deşi clamează "pe toate televizoarele" principiul independentţei justiţiei, din cauza deciziei lor de a nu participa la vot nu s-au putut aduna suficiente voturi. La finalul întregii proceduri, deputatul PDL Dan Păsat, acuzat de DNA de şantaj cu violenţă, a declarat că aşteaptă ca dosarul său fie trimis în instanţă, lucru care se poate întâmpla foarte bine şi fără votul Camerei Deputaţilor.

×