x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Coaliţia renunţă la asumarea răspunderii

Coaliţia renunţă la asumarea răspunderii

de Aniela Nine    |    23 Apr 2009   •   00:00
Coaliţia renunţă la asumarea răspunderii
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Editura Intact

Coaliţia de guvernare a decis: Codurile civil şi penal vor fi amendate în comisii până la 15 mai, apoi vor intra în dezbaterea Senatului. Pentru codurile de procedură, termenul de adoptare se prelungeşte până la sfârşitul anului. La Cotroceni, subiectul adoptării codurilor a încins atmosfera la întâlnirea Băsescu - reprezentanţii ONG-urilor.



Întruniţi în şedinţă ieri-dimineaţă, liderii coaliţiei de guvernare au găsit o soluţie de compromis pentru problema adoptării codurilor juridice, care să păstreze în ecuaţie data de 15 mai, dar să elimine asumarea răspunderii Guvernului.

Prin urmare, două din cele patru coduri, respectiv Codul penal şi Codul civil, vor fi amendate de subcomisiile speciale din Parlament până la 15 mai, urmând ca apoi să fie introduse pe ordinea de zi a Senatului în procedură de urgenţă. Cât priveşte celelalte două Coduri, de procedură penală şi procedură civilă, acestea ar urma să intre în lucru la comisii în perioada verii, până în toamnă, iar apoi să fie adoptate până la sfârşitul anului.

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta, a amintit că termenul de intrare în vigoare a celor patru coduri este 1 ianuarie 2011, astfel că va mai exista "o perioadă de cunoaştere" de un an a acestor acte normative. Soluţia găsită de coaliţie a fost prezentată de Mircea Geoană drept una "de bun-simţ", având în vedere că cele patru proiecte pot fi finalizate în condiţii de calitate.

Şeful PSD nu a uitat să mai arunce câteva săgeţi către Cotroceni, reluând tema datei de 15 mai, "artificial impusă", dar şi a asumării răspunderii Guvernului, care nu a fost decisă de coaliţie, ci enunţată de preşedinte. După decizia coaliţiei, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat că a luat act de decalarea dezbaterii codurilor de procedură penală şi de procedură civilă până în toamnă, dar a adăugat ar fi fost ideală finalizarea acestor texte înaintea Raportului Comisiei Europene pe Justiţie, din vară.

TON RIDICAT LA COTROCENI
De cealaltă parte, reprezentanţii coaliţiei "Opriţi codurile!" au reuşit să îl irite pe preşedintele Traian Băsescu la întâlnirea pe care au avut-o ieri după-amiază la Cotroceni. Băsescu le-a cerut să îi înmâneze lista cu amendamente la proiectele de coduri, ca dovadă a seriozităţii discuţiei şi a faptului că nu au venit doar "pentru o poză" cu preşedintele.

În schimb, Băsescu le-a promis că va chema partidele la consultări şi le va cere să ţină cont de respectivele amendamente. Refuzul exprimat de Mircea Toma, şeful Agenţiei de Monitorizare a Presei, de a prezenta amendamentele, acesta explicând că problema nu este conţinutul codurilor, ci modul în care sunt adoptate, l-a iritat pe Băsescu.

El le-a replicat celor prezenţi că atât timp cât, deşi au acest document, refuză să i-l înmâneze, nu pot fi respectaţi, iar demersul lor este inutil. După întâlnire, Mircea Toma a declarat că au primit o ofertă de la preşedinte: un termen de şapte zile în care în comisiile parlamentare să fie absorbite amendamentele ONG-urilor. Soluţia oferită de Băsescu nu i-a mulţumit pe reprezentanţii ONG-urilor, care au insistat pe necesitatea unei dezbateri publice a codurilor.

Într-o declaraţie ulterioară, Traian Băsescu a susţinut că a apreciat demersul ONG-urilor, dar că, potrivit informaţiilor primite de la Ministerul Justiţiei, dezbaterea publică asupra codurilor a existat, iar acum este timpul ca acestea să fie adoptate, termenul de 15 mai fiind foarte important, în contextul raportului pe justiţie. El a subliniat că România nu-şi poate permite ca în raportul pe justiţie din vară să nu fie constatate progrese, iar adoptarea codurilor până atunci ar însemna îndeplinirea propriilor angajamente.

Băsescu a mai spus că le-ar fi promis ONG-urilor că ar putea să retrimită codurile înapoi în Parlament după adoptare, pentru o "reparare" a eventualelor deficienţe constatate.

×
Subiecte în articol: politic