x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cod pentru functionarii publici

Cod pentru functionarii publici

06 Feb 2004   •   00:00

"Functionarii publici nu trebuie sa solicite sau sa accepte cadouri, servicii, favoruri, invitatii sau orice alte avantaje, care sunt destinate personal, familiei, parintilor, prietenilor sau persoanelor cu care au avut relatii de afaceri sau de natura politica", interzice noul Cod de conduita a functionarilor publici, aprobat ieri de Senat.

PREVEDERI. Codul le impune functionarilor publici, pe langa o "atitudine concilianta" si "binevoitoare" cu cetatenii, sa nu aiba nici un fel de legatura cu politica. Nu au voie sa participe la colectarea de fonduri pentru partide sau sa le furnizeze sprijin logistic. Functionarilor publici le este interzis sa aiba, la locul de munca, agende, calendare sau pixuri inscript ionate cu sigla sau denumirea partidelor politice ori a candidatilor acestora, prevede actul normativ. De asemenea, la ghiseu va fi interzisa "intrebuintarea unor expresii jignitoare", dupa ce Codul de conduita va intra in vigoare.

PEDEPSE. Proiectul de lege infiereaza nepotismul, interzicand "functionarilor publici de conducere sa favorizeze sau sa defavorizeze accesul sau promovarea in functia publica pe criterii de rudenie sau afinitati". Incalcarea prevederilor proiectului atrage raspunderea disciplinara a functionarilor publici, iar daca faptele acestora constituie infractiuni intra sub incidenta legii penale.

NEINCREDERE. "Este dificila punerea in practica a prevederilor", a apreciat ieri senatorul UDMR Caroly Szabo. El a aratat ca legea va fi studiata "la cursuri si la examenele in scolile care pregatesc functionarii publici ", dar "cetateanul nu se poate duce la ghiseu cu exemplarul din Monitorul Oficial (in care e publicat codul - n.r.) daca e nemultumit. (CAMELIA IONESCU)

×
Subiecte în articol: politic publici