x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Comentariu - Ion Iliescu: "E mai usor sa vii din opozitie si sa critici"

Comentariu - Ion Iliescu: "E mai usor sa vii din opozitie si sa critici"

15 Dec 2004   •   00:00

Dupa infrangerea suferita la alegerile de duminica, premierul in functie, Adrian Nastase, a evitat aparitiile publice si declaratiile, exceptand fireste cea prin care a recunoscut victoria contracandidatului sau, Traian Basescu, comenteaza BBC.

Presa a adus in discutie chiar o eventuala delimitare a presedintelui in functie de Adrian Nastase, speculand faptul ca, in momentul anuntarii rezultatului, Ion Iliescu nu a mai aparut alaturi de candidatul Uniunii PSD+PUR, asa cum se intamplase in primul tur, iar la o intalnire cu ziaristii straini, Ion Iliescu a marturisit ca, din pacate, PSD nu a avut alt candidat mai bun decat Adrian Nastase.

PROBLEME. "In ciuda faptului ca guvernarea lui Nastase, a PSD-ului a fost, fara indoiala, cea mai reusita pe parcursul celor 15 ani, totusi raman probleme inca grele pentru foarte mari categorii de oameni", a declarat Ion Iliescu pentru BBC. Chestionat pe aceasta tema, seful statului a incercat sa explice si de ce oamenii, pana la urma, nu l-au placut pe Adrian Nastase. "Dincolo de judecata personala a individualitatilor, eu vreau sa va spun ca e mai usor sa vii din opozitie si sa lansezi critici la adresa unei guvernari si mult mai greu de pe pozitie de guvernant sa vii cu argumente care sa spuna ca e mai bine sa continui cu aceasta guvernare. Totdeauna...", a spus Iliescu.

CONFIRMARE. El a confirmat totodata discutiile cu ziaristii straini potrivit carora, din pacate, PSD nu a avut alt candidat mai bun decat Adrian Nastase. "Asa este. Adrian Nastase a fost, fara indoiala, omul cu cea mai multa experienta si cu pozitia cea mai solida din acest punct de vedere. Dar asta, cum sa spun, nu inseamna ca, iata, nu poate si el sa clacheze intr-o competitie", a declarat Iliescu. Seful statului a explicat si din ce perspectiva va face o analiza a pierderii alegerilor prezidentiale. "Analiza mea personala. Eu zic ca partidul ca atare este obligat acum si e o regula obisnuita, dupa ce se vor incheia toate aceste proceduri, sa se pregateasca pentru o analiza profunda, serioasa, politica a intregii activitati. Pentru ca nu se poate explica totul numai prin conjunctura electorala si prin calitatile personale ale competitorilor si trebuie facuta o analiza mai de fond a intregii activitati parcurse in acesti ultimi patru ani, cu plusurile sale - si sunt aceste plusuri in planul guvernarii - , dar si cu slabiciunile care tin de munca politica propriu-zisa, de activitatea de partid propriu-zisa", a spus Iliescu.

"PSD ARE NEVOIE DE MINE"
Intr-un comentariu-portret, AFP il citeaza pe Ion Iliescu, care a afirmat a doua zi dupa victoria lui Traian Basescu la alegerile prezidentiale, la o intalnire cu reprezentanti ai presei straine, ca "simte" ca PSD "inca are nevoie de mine". Iliescu considera totodata ca succesorul sau este "plin de calitati. "Este deschis, direct, dotat cu o mare capacitate de adaptare, un adevarat animal politic, chiar daca este inca lipsit de experienta", spune Iliescu. Cat priveste rezultatul obtinut la alegeri de Adrian Nastase, Iliescu afirma: "Nu eu sunt cel pe care l-a dezamagit, ci mai degraba electoratul". El ii reproseaza lui Nastase, potrivit AFP, ca nu i-a indepartat pe "profitorii si parvenitii care nu au nimic in comun cu partidul de stinga", pe care Iliescu isi ia angajamentul de a-l "reconstrui".

×
Subiecte în articol: politic nastase iliescu ion