x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Comisarul european, tehnocrat, nu politician

Comisarul european, tehnocrat, nu politician

de Monica Iordache Apostol    |    10 Iun 2009   •   00:00
Comisarul european, tehnocrat, nu politician
Sursa foto: Karina Knapek/Editura Intact

Preşedintele Traian Băsescu (foto) a declarat ieri că desemnarea comisarului european din partea României se va face pe criteriul competenţei, nu pe cel politic, tăind astfel apetitul PSD şi PD-L de a se certa pe acest post.



Şeful statului le-a şi cerut celor două partide să înceteze disputa publică pe acest subiect, ca să nu pericliteze negocierile pe care România le-a început din ianuarie pentru a obţine un portofoliu important în viitoarea Comisie Europeană.

"Ce pot să vă spun cert este că desemnarea comisarului european nu va fi bazată pe criteriul politic, ci pe criteriul de competenţă, funcţie de portofoliul pe care vom putea să-l obţinem. Repet, criteriul care va sta la baza desemnării comisarului european este criteriul competenţei, al competenţei recunoscute intern şi internaţional, dacă este posibil", a subliniat Băsescu.

El a precizat că procedura de desemnare a comisarului este clară: nominalizarea aparţine Guvernului, iar preşedintele susţine propunerea în cadrul Consiliului European.

AGRICULTURA, PORTOFOLIUL VIZAT
România încearcă să negocieze pentru obţinerea portofoliului Agriculturii, numele avansat în negocieri fiind cel al fostului ministru din guvernul PNL Dacian Cioloş. Acesta n-a fost niciodată membru PNL sau al altui partid. În schimb, PSD râvneşte la a nominaliza el comisarul european, avansând câteva nume, printre care Vasile Puşcaş şi Adrian Severin. Şeful statului le-a transmis partidelor că dacă doresc să discute despre acest subiect le stă la dispoziţie, împreună cu premierul Boc.

Declaraţiile divergente dintre PSD şi PD-L s-au menţinut până ieri-dimineaţă, înainte de reuniunea liderilor Coaliţiei. Potrivit unor surse participante, în timpul şedinţei liderii PSD şi PD-L nu s-au discutat nume, ci au convenit doar că portofoliul Agriculturii este cel mai important pentru România.

×
Subiecte în articol: politic